Optimizmo paskolų rinkoje nedaug

Bankai vis dar sunkiai išduoda paskolas gyventojams. Lietuvos banko skelbiama statistika rodo, kad naujų būsto bei vartojimo paskolų išdavimas per paskutinį pusmetį sumažėjo beveik 4 kartus.

2008 metų vasaros pabaigoje - rudens pradžioje bankai išduodavo būsto paskolų už beveik 400 mln. litų per mėnesį, o vartojimo paskolų beveik už 200 mln. litų. 2009 m. sausio-vasario mėnesio duomenys liudija, kad naujos būsto paskolos siekia apie 100 mln. litų per mėnesį, o vartojimo paskolos apie 50 mln. litų.

Baigėsi žemų paskolų maržų laikai, kai bankai išduodavo būsto paskolas su 0,6-0,7 procento marža.

„Swedbank“ nustebino visus rinkos dalyvius, kai dar 2008 metų spalio mėnesį, pradėjo išdavinėti būsto paskolas su 5 procentų marža. Kiti komerciniai Lietuvos bankai tokiu metu išdavinėjo paskolas su 1-2 procentų maržomis. Šiandien tokia situacija jau nieko nestebina.

Remiantis www.manopaskola.lt duomenimis, būsto paskolų maržos svyruoja nuo 3 iki 6 procentų. Lietuvos bankai patys skolinasi pagal formulę Euribor + 2-2,5 procento, todėl ir gyventojams marža yra atitinkamai didesnė.

Išskirtiniu atveju galima tikėtis būsto paskolos maržos 1,5 procento. Tokį pasiūlymą galima gauti tik perkant naujos statybos būstą, kurį finansavo būtent tas bankas. Nors bankams teikti paskolas tokiomis sąlygomis yra nuostolinga, tokiu būdu jie siekia susimažinti riziką, kad objektą pastačiusi bendrovė visai negrąžins anksčiau išduotos paskolos.

Vienintelė gera žinia ta, jog bazinė palūkanų norma imant paskolą eurais (Euribor) yra stipriai sumažėjusi ir siekia 1,6 procento. Bendra palūkanų norma imant paskolą eurais šiandien nėra itin aukšta 5-6 procentai, beveik tokia pati kaip ir geriausiais laikais.

Norint imti paskolą litais palūkanos bus daug didesnės. Bazinė palūkanų norma litais VILIBOR siekia apie 8,5 procento. Prie šio skaičiaus pridėkite 3-5 procentų maržą ir gausite, jog būsto paskolos litais palūkanos sieks apie 11,5-13,5 procento.

Vartojimo paskolų palūkanos litais svyruoja nuo 18-25 procentų, eurais galima gauti paskolą už 8-14 procentų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių