Opozicija grūmoja interpeliacija merui A.Zuokui (papildyta)

Opozicinė Vilniaus miesto savivaldybės Tėvynės Sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų frakcija (TS-LKD) skelbia inicijuojanti interpeliaciją sostinės merui Artūrui Zuokui.

Vilniaus konservatoriai kaltina merą „nekontroliuojamu šilumos kainų augimu Vilniaus mieste“.

Į žodžių mūšį prieš sostinės merą ketvirtadienį įsitraukė ir pats premjeras Andriaus Kubilius, pareiškęs, kad Vilniaus valdžiai trūksta atsakomybės rūpintis miestiečių kasdieniniais reikalais.

Neoficialiai kalbama, kad interpeliacija merui esant dabartinei koalicijos sudėčiai – neįmanoma, o opozicijos iniciatyva „pajodinėti ant šilumos kainų arkliuko“ laikoma tik viešųjų ryšių akcija.

„Aš tai vertinu kaip eilinį konservatorių bejėgiškumo įrodymą ir politikavimą, nors jie ir Vyriausybėje, ir Vilniaus miesto taryboje turėjo visą kadenciją spręsti šilumos kainų problemas ir to nepadarė. Tai, kad šilumos kainos visoje Lietuvoje yra 20 proc. didesnės nei galėjo būti, pirmiausia yra konservatorių valdomos Energetikos ministerijos “nuopelnas„. Jie yra neįgalūs nieko padaryti, kaip ir dabar su mokesčiais, ir bendrai su ekonomika Lietuvoje“, - BNS komentuodamas sostinės konservatorių pareiškimą sakė A.Zuokas.

Jo suburtos koalicijos partneriai, kalbėdami su BNS, neparodė nusiteikimo palaikyti konservatorių iniciatyvą.

Socialdemokratas Vytautas Milėnas teigė neturintis ką komentuoti šiuo klausimu, o Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) atstovas Jaroslavas Kaminskis pareiškė, kad „solidi ir stabili“ jo frakcija negalvoja apie „žaidimus laikraščiuose“.

„Tegu Vilniaus konservatoriai sutvarko GPM mokestį, (...) tegu Vilniaus konservatoriai sutvarko valstybės biudžetą, o paskui užsiima tokiomis akcijomis. Mes solidi, stabili frakcija, galvojame apie savo rinkėją ir savo politinės programos vykdymą, o ne kažkokius žaidimus per laikraščius“, - teigė J.Kaminskis.

Darbo partijos atstovo Jono Pinskaus teigimu, jo frakcija konservatorių pasiūlymo rengti interpeliaciją A.Zuokui negavo, o jei gautų, dėl to greičiausiai turėtų apsispręsti ir frakcija, ir partijos vadovybė: „Čia sprendžia frakcija, vadovybė, gal prezidiumas turės savo žodį pasakyti“.

TS-LKD frakcijos seniūnas Vidas Urbonavičius BNS negalėjo pasakyti, iki kada ketinama surinkti parašus dėl interpeliacijos merui ir kas palaikytų šią konservatorių iniciatyvą.

„Bandysime (surinkti parašus - BNS) per maksimaliai trumpą laiką, bet tiksliai įvardyti datos nenorėčiau. Dabar mes pradedame derybas. Parašai yra galutinis etapas, visų pirma reikia susiderėti dėl būsimų koalicijos pagrindų, dėl kitų sąlygų - tik tuomet bus parašai renkami“, - BNS sakė jis.

Pasak V.Urbonavičiaus, sostinės konservatoriai naujoje koalicijoje būtų linkę dirbti „su visomis politinėmis jėgomis, kurios palaiko antimonopolinį veiksmą“.

„Iniciatyva yra konservatorių, o aiškiai pamatysime tuos tarybos narius, kurie yra monopolininko, o ne vilniečių pusėje. Keliuose pokalbiuose atrodė, kad tas palaikymas yra pakankamai didelis, kad mero maivymasis prieš kameras ir nesprendimas reikalų atsibodęs jo koalicijos partneriams. Prasidės intensyvus darbas, kurio metu paaiškės, ar turime tuos 26 narius, ar neturime“, - BNS sakė jis.

Trečiadienį konservatorių vadovaujama Vyriausybė pranešė gavusi signalų, kad kai kuriuose sostinės namuose šilumos suvartojimas išaugo net 30–40 proc.

Energetikos viceministras Kęstutis Žilėnas raštu kreipėsi į bendrovę „Vilniaus energija“ ir paprašė paaiškinti, kodėl Vilniaus miesto gyventojai šių metų lapkritį sunaudojo 17 proc. daugiau šilumos nei praėjusių metų lapkritį.

Bendrovės „Vilniaus energija“ direktorius Rimantas Germanas žiniasklaidai įvardijo net tris priežastis, dėl kurių šilumos energijos Vilnius suvartojo daugiau: esą lapkritis šiemet sostinėje buvo beveik laipsniu šaltesnis, pernai skaitikliai buvo nurašyti ne paskutinę mėnesio dieną, be to, pasikeitus įstatymui, nuo šių metų lapkričio 1 d. įmonė neva pati neprižiūri šilumos panaudojimo efektyvumo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vilnietė

Vilnietė portretas
Artūrai, Artūrai, o juk žadėjai pasirūpinti šilumos kainom, o dabar vėl leidi mus apiplėšinėti..... Tai kas gi bus kai už lango sušals iki 20-23 ar daugiau....

x

x portretas
o lopai, juk labai pabrango . del to ir saskaitos didesnes.

DUJOS

DUJOS portretas
PABRANGO
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių