Obuolių užderėjo daug, kriaušių derlius labai mažas

Šiemet ES prognozuojamas didesnis obuolių derlius, o kriaušių derlius gali būti mažiausias per pastaruosius 10 metų.

Anglijoje vykusiame kongrese buvo paskelbtos šių metų obuolių ir kriaušių derliaus prognozės, praneša Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras.

Numatoma, kad šiemet ES-27 šalyse obuolių derlius padidės 14 procentų iki 9,977 mln. tonų. Tačiau tai nereiškia, kad bus gautas rekordinis obuolių derlius. Tokios produkcijos apimtys atitinka 2005-2007 m. vidurkį. Tuo tarpu kriaušių derlius gali būti 14 procentų mažesnis ir siekti 2,161 mln. tonų. Tai gali būti mažiausias kriaušių derlių per pastaruosius dešimt metų.

Didesnį obuolių derlių ES šalyse nulėmė prognozuojami žymiai didesni derliai Lenkijoje ir Vengrijoje. Todėl Lenkijoje perdirbimui skirtų obuolių kaina nukrito iki 40 eurų už toną.

Lenkijoje ir Vengrijoje augintojai protestuoja prie perdirbimo fabrikų dėl mažų supirkimo kainų. Už perdirbimui skirtus obuolius augintojai siekia gauti bent 87 eurus už toną.

Rinkos ekspertai prognozuoja, kad ankstyvųjų obuolių sezono įkarščio metu mažos perdirbimui skirtų obuolių kainos turės įtakos ir desertinių obuolių kainoms.

Lietuvoje rugpjūtį maišeliuose fasuoti desertiniai obuoliai buvo superkami po 2 tūkst. litų už toną, o perdirbimui - po 180 litų už toną. Rugsėjo pradžioje - atitinkamai po 1,8 tūkst. litų už toną ir 150 litų už toną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių