Iš nuteistųjų už elektros energiją jau surinkta daugiau nei 125 tūkst. litų

Per šių metų kovo-rugsėjo mėn. nuteistieji už asmeninių buitinių prietaisų sunaudotą elektros energiją laisvės atėmimo vietų biudžetą papildė daugiau nei 125 tūkst. litų.

Daugiausiai asmeniniais elektriniais prietaisais naudojosi Alytaus pataisos namuose esantys nuteistieji, mažiausiai – Laisvės atėmimo vietų ligoninėje.

Pareiga nuteistiesiems patiems mokėti už jų naudojamų buities prietaisų suvartojamą elektros energiją atsirado nuo šių metų kovo mėnesio, kuomet įsigaliojo Teisingumo ministerijos kartu su Kalėjimų departamentu pasiūlytos Bausmių vykdymo kodekso pataisos.

Pagal jas detalizuojančią tvarką buvo apmokestinti visi buities prietaisai, išskyrus barzdaskutes ir radijo imtuvus, kurių galia neviršija 10 W.

Taip pat arešto ir laisvės atėmimo bausmes atliekantys asmenys yra nemokamai aprūpinti elektriniais virduliais bei plaukų džiovintuvais, kurie įrengti bendrojo naudojimo patalpose bei išduoti laisvai judėti įstaigoje negalintiems nuteistiesiems jų kamerose. Už šių prietaisų sunaudotą elektros energiją nuteistiesiems mokėti nereikia.

Už visų kitų asmeninių ne pirmo būtinumo elektros prietaisų sunaudojamą energiją nuteistieji privalo susimokėti.

Teisingumo ministerijos turimais duomenimis, iš nuteistųjų už jų buitinių prietaisų sunaudojamą elektros energiją visos kalinimo įstaigos bendrai per mėnesį vidutiniškai surenka po 20 tūkst. litų. Pavyzdžiui, Alytaus pataisos namų nuteistieji už asmeninių prietaisų naudojimą įstaigos biudžetą papildo vidutiniškai 4000 Lt per mėnesį,

Marijampolės pataisos namų ir Pravieniškių 2-ųjų pataisos namų nuteistieji – vidutiniškai 3000 Lt per mėnesį. Mažiausiai asmeninius prietaisus naudoja Laisvės atėmimo vietų ligoninėje ir Kauno nepilnamečių tardymo izoliatoriuje-pataisos namuose esantys nuteistieji.

Šiose įstaigose kas mėnesį iš nuteistųjų už jų sunaudotą elektros energiją surenkama apie 80 Lt, Šiaulių ir Kauno tardymo izoliatoriuose kas mėnesį vidutiniškai surenkama po 200 Lt.  

Jei kalintis asmuo daugiau nei du mėnesius neatsiskaito už elektros sąnaudas, įstaigos vadovo sprendimu prietaisai iš jo yra paimami iki bus sumokėta skola.

Šiuo metu yra per pusšimtis už elektros energiją įsiskolinusių nuteistųjų, o jų skola bendrai siekia beveik 7 tūkst. Lt.

Teisingumo ministro Remigijaus Šimašiaus teigimu, šia tvarka siekiama ugdyti nuteistuosius patiems susimokėti už gautas paslaugas, derinti savo pajamas ir išlaidas, kai kuriuos jų paskatinti dirbti ir užsidirbti. Kartu tai padeda padengti dalį laisvės atėmimo įstaigų išlaidų už elektros energiją.

Lietuvoje iš viso yra 15 laisvės atėmimo vietų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių