Nuolat ekologiškus produktus perka kas dvyliktas Lietuvos gyventojas

7,6 proc. Lietuvos gyventojų teigia nuolat perkantys ekologiškus produktus.

Tai paaiškėjo tyrimų bendrovei RAIT atlikus Lietuvos gyventojų apklausą. Apklausa atlikta š.m. rugsėjo 2-14 dienomis, apklausta 1025 15 – 74 m. nuolatinių Lietuvos gyventojų.

Apklausos metu Lietuvos gyventojų buvo klausiama „Ar Jūs pirkote / perkate ekologiškas prekes / produktus? Jei taip, kaip dažnai?“. 7,6 proc. apklaustųjų teigia, kad perka ekologiškus produktus nuolatos, 39,3 proc. Lietuvos gyventojų atsakė, kad kartais nusiperka ekologiškų produktų, 15,4 proc. apklaustųjų teigė, kad ekologiškus produktus yra pirkę vieną ar kelis kartus.

Kaip matyti iš tyrimo duomenų, trečdalis (33,4%) Lietuvos gyventojų neperka, ar nėra pirkę ekologiškų produktų: 9,4% teigė, kad ekologiškų produktų neperka, bet atsiradus galimybėms žada pirkti, tuo tarpu beveik ketvirtadalis (24,0%) respondentų teigė, kad ekologiškų produktų neperka ir nežada pirkti.

Respondentai įgiję aukštąjį išsimokslinimą, asmenys, gaunantys aukštesnes (1101 Lt ir daugiau vienam šeimos nariui) pajamas, didmiesčių (virš 180 000 gyv.) gyventojai, bei tarnautojai statistiškai reikšmingai dažniau teigė, kad ekologiškus produktus perka nuolat.

„Akivaizdu, kad ekologiški produktai Lietuvoje populiarėja. Nors dar nedaug Lietuvos gyventojų ekologiškus produktus perka nuolatos. Tačiau dauguma žmonių juos vertina teigiamai. Manoma, kad ekologiški produktai yra sveikesni, neturi konservantų yra draugiški aplinkai. Mažesnė dalis apklaustųjų mano, kad ekologiški produktai yra mados dalykas, leidžiantis verslininkams pasipelnyti arba, kad tai prabangos prekė. Todėl tikėtina, kad ekologiškų produktų vartojimas ateityje augs“, – duomenis komentuoja RAIT valdybos pirmininkė Inga Nausėdienė.

Pasak jos, Lietuvoje dažniausiai ekologiški produktai yra perkami turguje, prekybos centruose esančiuose ekologiškų prekių lentynose bei iš ūkininkų (atitinkamai 52,4 proc., 48 proc. ir 41,9 proc.).

Daug rečiau (11,3 proc. apklaustųjų, kurie bent retkarčiais ir dažniau pirko ekologiškus produktus) yra perkama specializuotose ekologiškų prekių parduotuv÷se. 97,7 proc. perkančių ar kada nors pirkusių ekologiškas prekes, dažniausiai perka ekologiškus maisto produktus, tik 11,3 proc. perka ekologiškas kosmetikos ir higienos priemones, 9,5 proc. – švaros priemones buičiai.


Šiame straipsnyje: ekologijaKonservantai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių