„Nukem“ Ignalinoje atsisako „Rangos IV“, pasirinko „Vėtrūną“

Rusijos kapitalo Vokietijos bendrovė "Nukem Technologies" BNS patvirtino, kad subrangove statant branduolinio kuro saugyklą uždarytoje Ignalinos AE vietoje Vilniaus "Rangos IV" renkasi Telšių statybos įmonę "Vėtrūna", kuri jau dirba kitame dideliame jėgainės uždarymo projekte.

"Nukem Technologies" korporatyvinės komunikacijos vadovė Beata Scheffler (Beata Šefler) BNS sakė, kad sutartį su "Ranga IV" koncernas nutraukė liepos 1 dieną, o "Vėtrūna" stengsis kuo greičiau perimti darbus.

" "Vėtrūna" mobilizuoja visus reikalingus išteklius ir perima statybos darbus iš "Rangos IV" kuo greičiau, kad galėtų statybos darbus baigti laiku - iki 2010 metų pabaigos", - sakė B.Scheffler.

Telšių statybų bendrovės "Vėtrūna" valdybos pirmininkas Vytautas Banys BNS atsisakė patvirtinti, kad perima projektą  iš "Rangos IV", tačiau to ir nepaneigė.

"Negaliu komentuoti nieko daugiau negu pasakė "Nukem Technologies" atstovai", - teigė jis.

V.Banys neatskleidė, ar dėl šio projekto pasirašė sutartį su "Nukem". Anot jo, apie tai tikriausiai bus galima kalbėti po švenčių.

Tuo tarpu "Ranga IV" kaltina "Nukem", kad ji neteikė reikalingų statybos darbams brėžinių, be to, įsiskolino 10 mln. litų. "Rangos IV" akcininkas Laimutis Pinkevičius BNS neatmetė, kad savo interesus gins teisme.

"Vėtrūna" turi bendradarbiavimo su "Nukem Technologies" patirties. Įmonės pernai lapkritį pasirašė 21 mln. eurų (72,5 mln. litų) vertės subrangos kontraktą dėl kietųjų radioaktyviųjų atliekų apdorojimo komplekso statybos Ignalinos AE.

"Vėtrūnos" valdybos pirmininkas bendrą darbą su "Nukem" vertina palankiai.

"Bendradarbiavimu esame patenkinti. Tai yra labai rimta, didelę patirtį ir rimtus specialistus turinti bendrovė, galinti įgyvendinti aukšto lygio projektus", - tvirtino V.Banys.

Ignalinos AE uždarymo projektus įgyvendinantis Vokietijos bendrovių "Nukem Technologies" ir "Gesellschaft für Nuklear Service" konsorciumas saugyklos projekto rangovu konkurso būdu 2008-ųjų rugpjūtį pasirinko bendrovę "Ranga IV", o pernai kitame - 123 mln. eurų (apie 425 mln. litų) bendros vertės kietųjų radioaktyviųjų atliekų apdorojimo komplekso statybos konkurse nugalėjo "Vėtrūna", su kuria lapkritį buvo pasirašyta 21 mln. eurų (72,5 mln. litų) vertės sutartis.

2005 metais Ignalinos AE skelbtą konkursą laimėjęs "Nukem Technologies" ir "Gesellschaft fur Nuklear-Service" konsorciumas 123 mln. eurų vertės kompleksą turėjo pastatyti jau pernai, tačiau darbams vėluojant tikimasi, kad jie bus baigti 2012 metais.

Tuo tarpu daugiau nei 190 mln. eurų (656 mln. litų) vertės panaudoto branduolinio kuro saugyklą, kurios statybos rangovė buvo "Ranga IV", galutinai įrengti buvo numatyta 2011 metų kovo mėnesį.

Jėgainės uždarymo projektai vėluoja jau daugiau nei trejus metus ir kartu labai brangsta, dėl to Lietuvos Vyriausybė derasi su "Nukem" bei Europos rekonstrukcijos ir plėtros banku ir ketina pradėti derybas su Europos Komisija.

A.Sekmokas gegužę yra pareiškęs, kad elektrinei su generaliniu rangovu "Nukem Technologies" nesutarus dėl uždarymo darbų spartinimo, Lietuvos pusė gali kreiptis į arbitražą.

IAE uždarymui ir su juo susijusiems projektams skirta 1,024 mlrd. eurų (3,536 mlrd. litų) - pusė tam reikalingų lėšų. A.Sekmoko teigimu, preliminariais skaičiavimais, jėgainės eksploatavimo nutraukimui iš viso reikės 2,3 mlrd. eurų.


Šiame straipsnyje: IAE

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių