N.Udrėnas: valstybė turi turėti didesnę įtaką šilumos ūkyje

Valstybė turi turėti didesnę įtaką šilumos ūkyje, o viena galimybių - už finansinę paramą ji galėtų gauti šilumos tiekimo įmonių akcijų, sako prezidentės patarėjas Nerijus Udrėnas.

„Valstybė turi turėti didesnę įtaką šilumos ūkyje, kad apsaugotų visuomenės interesą. Kaip vienas iš tų elementų galėtų būti, kad valstybė už visuomenės pinigus, už paramą, kuri būtų teikiama tokioms komunalinėms šilumos įmonėms, gautų atitinkamą dalį akcijų, kad galėtų kontroliuoti, ar šie pinigai panaudojami pagal tikslą, ar nauda atitenka gyventojams, ar monopolistui“, - antradienį Žinių radijui sakė patarėjas.

Jo teigimu, tai leistų sustiprinti tokių įmonių priežiūrą bei valdymą, bendrovėse atsirastų nepriklausomų valdybos narių, kurie geriau galėtų įsigilinti į visas sąskaitas, sutartis.

N. Udrėnas pabrėžė, kad šilumos ūkiui būtina esminė ir kardinali pertvarka. Jis atkreipė dėmesį, kad Europoje matyti tendencija, jog savivaldybės ar valstybė susigrąžina anksčiau išnuomotus šilumos ūkius.

„Viena iš europinių tendencijų, kurios matyti, - kad pasibaigus šilumos ūkio nuomos sutartims, jos nepratęsiamos, ir toliau šilumo ūkis grįžta į savivaldos ar valstybės rankas. Pavyzdžiui, Vokietijoje 54 proc. elektros ir 58 proc. šilumos pagamina komunalinės įmonės“, - sakė N. Udrėnas.

Jo teigimu, ir Vyriausybė, ir Seimas vengia spręsti šilumos ūkio problemas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių