Norite tapti milijardieriais? Kraustykitės į Afriką

Jei norite per ateinančius penkerius metus tapti labai turtingais ir šiek tiek nusimatote informacinėse technologijose – kraustykitės į Afriką, kviečia Davidas Rowanas portale wired.com.

Jis pastebi, kad pastaruoju metu šiame žemyne internetas ypač sparčiai vystosi. Nors Afrikoje dar beveik milijardas žmonių yra nepasiekiami internetu, IT kūrėjams atsiveria galimybės kurti naujus „Zynga“ žaidimų tinklus, „eBay“ internetinio tipo parduotuves ar nuolaidas siūlančius tinklalapius vietos gyventojams.

Tereikia pasižiūrėti į paskutinius technologijų žemėlapius, kuriuose matyti, kaip tiesiamas šviesolaidinis internetas Afrikos rytuose ir vakaruose, kad suprastumėte, kokie neišnaudoti verslo klodai laukia Afrikos žemyno verslininkų ir IT specialistų.

Afrikos interneto potencialą jau suprato ir Vakarų šalys. Neseniai Didžiosios Britanijos premjeras Davidas Cameronas vyko į Nigeriją su aukštais įmonių vadovais, kad pabrėžtų „vieną iš didžiausių ekonominių galimybių planetoje“. Šis vizitas buvo apibūdintas kaip istorinis.

Per artimiausius penkerius metus Afrikai žadamas greitesnis ekonominis augimas nei Brazilijai. Didžiausią įtaką tokiam augimui darys mobiliojo interneto verslo steigimas bei prie interneto prisijungiantys vartotojai.

Didžiosios Britanijos delegacija  per dviejų dienų komandiruotę spėjo aplankyti Pietų Sudaną, Ruandą, Nigeriją ir Pietų Afrikos respubliką. Tačiau ir kelių dienų užteko pajausti neišsenkančias žemyno galimybes.

„Ernst & Young” paskelbė savo paskaičiavimus, kad iki 2015 metų į Afriką „įplauks“ 150 milijardų JAV dolerių, o iki 2020 metų vartojimo išlaidos žemyne pasieks 1,4 trilijonus JAV dolerių.

Taigi, kaip pasiimti iš Afrikos technologijomis pagrįstus milijonus? Wired.com siūlo keletą rinkų, kurios pasižymi „sprogstančiu“ augimu:

Pinigai mobiliaisiais telefonais

Daugiau nei ketvirtadalis Kenijos BVP dabar „perplaukia“ per telefoninį ryšį „M-Pesa“, o Ugandoje „MTN MobileMoney“ turi apie du milijonus vartotojų. D.Kameronas kalboje Lagoso verslo mokykloje sakė: „Šiandien mobiliosios bankų sistemos turi didelę įtaką ūkininkų gyvenimams – dėl patogumo jie gali užauginti daugiau produktų, pamaitinti šeimas, parduoti produkciją bei pirkti žemės ūkio reikmenis“.

Elektroninė prekyba

Šiandien jau nebereikia turėti išmaniojo telefono ar kompiuterio, kad būtų galima pirkti internetu. Amerikoje įkurta įmonė „SlimTrader“ siūlo paslaugą „MoBiashara“, kuri leidžia Afrikos gyventojams pirkti naudojant paprastus mobiliuosius telefonus. Tokius telefonus Afrikoje turi pusė milijardo gyventojų.

Sveikata

Mobilieji telefonai jau gali ne tik nustatyti kraujo spaudimą ar veikti kaip ultragarso prietaisai - jais taip pat galima nustatyti padirbtus vaistus. „mPedigree“  dirba kartu su vaistų gamintojais ir leidžia pacientams trumposiomis žinutėmis siųsti vaistų kodus bei gauti informaciją apie jų autentiškumą.

Internetas paprastuose mobiliuosiuose telefonuose

IT kūrėjai sugalvojo, kaip Zimbabvės gyventojams suteikti prieigą prie interneto per trumpąsias žinutes ar 2G telefonus. „EconetWirelessZimbabwe“ tokią paslaugą siūlo penkiems milijonams mobiliojo ryšio vartotojų. Jų mobilieji telefonai paverčiami virtualiais išmaniaisiais telefonais, kuriais elektroninis paštas ar pokalbių langai paverčiami trumposiomis žinutėmis.

Žinoma, nereikėtų pamiršti, kad Afrika vis dar krečiama skurdo. Pietų Afrikoje apie 11 milijonų gyventojų gyvena žemiau skurdo ribos, 6 milijonai yra ŽIV nešiotojai. Nigerijoje 110 milijonų gyvena mažiau nei už 4 litus per dieną. Tačiau tarp vargstančiųjų Afrikoje yra ir ypač sėkmingų verslininkų. Telekomunikacijų bendrovė „BhartiAirtel“ pernai Afrikoje gavo 13 milijardų dolerių pajamų.

D.Kameronas Lagose pažymėjo: „Kuris žemynas turi šešias iš dešimt greičiausiai augančių ekonomikų pasaulyje?... Afrika keičiasi taip, kaip niekas negalėjo pagalvoti prieš 20 metų... ir staiga nauja ateitis atrodo pasiekiama.“


Šiame straipsnyje: AfrikaITWired

NAUJAUSI KOMENTARAI

tomas

tomas portretas
ir is tikro. Nera ko labai ir stebetis. Afrika laisvai gali tapti kada nors naujoji Kinija tik daug didesne. Darbo jega pigi, o Kinijoje atlyginimai auga, kada nors pasieks lygi kai korporacijoms nebeapsimokes savo produkcijos gaminti tik Kinijoje ir perkels kur nors kitur.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių