Norintiems modernizuoti ūkius – ES parama pagal prioritetinius sektorius

Ūkių modernizavimui šalies žemdirbiai ir šįmet galės naudoti Europos Sąjungos (ES) paramos lėšas.

Tačiau šįmet siekiant kuo racionaliau jas panaudoti, modernizavimui remti skirtos ES lėšos paskirstytos pagal prioritetinius sektorius ir subsektorius.

Priemonei skirta 155 mln. litų

Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 m. programos (KPP) priemonei „Žemės ūkio valdų modernizavimas“ visam laikotarpiui skirta daugiau nei 1,4 mlrd. litų ES parama.

Iki šių metų vasario 20 d. paramos gavėjams išmokėta daugiau nei 856 mln. litų paramos. Iš viso šalies žemdirbiai savo ūkių modernizavimui prašė 1 mlrd. 189 mln. litų paramos.

Daugiau nei 1 mlrd. 38 mln. Lt sumai su jais buvo pasirašyta paramos sutarčių, ir šios lėšos paramos gavėjus pasieks artimiausiu metu.

Šįmet priemonei „Žemės ūkio valdų modernizavimas“ skirta dar daugiau nei 155 mln. litų ES paramos.

Remiamos trys veiklos sritys

Parama pagal priemonę „Žemės ūkio valdų modernizavimas“ skiriama trims veiklos sritims.
Pagal pirmąją veiklos sritį ūkininkams paramos lėšomis finansuojama naujų mėšlidžių ir (arba) srutų kaupyklų statyba arba jau turimų rekonstrukcija, taip pat naujų mėšlo ir srutų laikymo, išvežimo įterpimo ir (arba) paskleidimo įrenginių ir mechanizmų įrengimas.

Pagal antrąją veiklos sritį gautas paramos lėšas galima naudoti naujai žemės ūkio technikai, įrangai, technologiniams įrenginiams, kompiuterinei įrangai įsigyti bei kitoms žemės ūkio valdų investicijoms. Pagal trečią veiklos sritį parama skiriama trumpos rotacijos želdinių želdinimui ir auginimui.

Paramos pagal pirmąsias dvi veiklos sritis gali kreiptis fiziniai ir juridiniai asmenys, užsiimantys žemės ūkio produktų gamyba ir (arba) paslaugų žemės ūkiui teikimu. Pagal trečiąją veiklos sritį ,,Trumpos rotacijos plantacinių želdinių įveisimas“ – fiziniai ir juridiniai asmenys, teisėtai valdantys žemės ūkio naudmenas (ŽŪN).

Lėšos skirstomos pagal atskirus sektorius ir subsektorius

Šįmet priemonei „Žemės ūkio valdų modernizavimas“ 2011 metams skirti paramos pinigai paskirstyti atskiroms priemonės veiklos sritims remti: Nitratų direktyvai įgyvendinti, investicijoms į žemės ūkio produktų gamybą ir paslaugas, energetinių augalų auginimui.

Be to, antrosios veiklos sričiai skirti paramos pinigai atskiromis eilutėmis šįmet bus paskirstyti ir pagal prioritetinius sektorius ir subsektorius.

Tai yra, nustatytos paramos sumos bus skiriamos atskirai gyvulininkystės, augalininkystės ir paslaugas žemės ūkiui teikiantiems sektoriams.

Savo ruožtu gyvulininkystės sektoriaus ūkių modernizavimui skirtos paramos lėšos yra numatytos atskiriems subsektoriams: mėsinės galvijininkystės, kitų gyvulininkystės ir paukštininkystės ūkių modernizavimui.

Taip pat augalininkystės sektoriaus lėšos paskirstomos linininkystės ir sėklininkystės, sodininkystės, uogininkystės ir daržininkystės ūkių modernizavimui.

Šįmet pirmą kartą bus remiamas ir cukrinių runkelių auginimo modernizavimas. Šiam subsektoriui taip pat numatomos paramos lėšos.

Į sektorius skirstoma pagal pajamas

Pareiškėjas pats gali savo ūkius priskirti vienam ar kitam sektoriui bei subsektoriui. Ūkis priskiriamas numatytiems prioritetiniams sektoriui, jei praėjusiais arba ataskaitiniais metais gautos pajamos iš jo sudarė daugiau kaip 50 proc., specializuotam subsektoriui – jei iš jo gautos pajamos sudarė ne mažiau kaip 20 proc. visų valdos veiklos pajamų.

Augalininkystės subsektoriui gali būti priskirtas ūkis, jei ne mažiau kaip 20 proc. visų augalų pasėlių deklaruoto ploto buvo apsėta specializuotais augalų pasėliais. Pavyzdžiui, į paramą iš cukrinių runkelių subsektoriaus lėšų ūkininkas gali pretenduoti jais apsėjęs 20 proc. savo dirbamos žemės.

Pareiškėjo valda gali būti priskiriama tam tikram sektoriui ir tuo atveju, jei jo numatytos investicijos į specializuotą sektoriaus veiklą yra susijusios su tam sektoriui būdinga veikla ir sudaro ne mažiau kaip 50 proc. visų projekto investicijų vertės (be PVM). Pavyzdžiui, tada, kai jis ketina pirkti cukrinių runkelių rovimo kombainą, kuris kainuos mažiausiai pusę jo ūkio modernizavimui numatytų lėšų.

Remiamas vienas projektas

Pareiškėjas per vieną paramos paraiškų rinkimo etapą gali pateikti vieną projektą pagal kelias antrosios veiklos sritis, bet tik pagal vieną žemės ūkio veiklos prioritetinio sektoriaus subsektorių.

Pareiškėjas, paramos gavėjas projekto įgyvendinimo laikotarpiu tuo pačiu metu negali dalyvauti kitose investicinėse KPP priemonėse (netaikoma paukštininkystės ūkiams).

Pakartotinai investicinės paramos galima kreiptis tik įgyvendinus ankstesnįjį EB lėšomis finansuojamą projektą.

Pagal pakeistas priemonės įgyvendinimo taisykles projektą reikės įgyvendinti ne ilgiau kaip per 24 mėnesius.

Paramos dydis

Mažėjant bendrai paramos sumai, mažėja ir vienam projektui skiriamos maksimalios paramos sumos. Iki 1 381 120 Lt galės būti skirta gyvulininkystės, sodininkystės, uogininkystės, daržininkystės, vaistažolininkystės ir cukrinių runkelių ūkiuose vykdomiems projektams remti. Į tokio paties dydžio paramą galės pretenduoti pripažinti kooperatyvai arba jo nariai. Visiems kitiems numatyta iki 345 280 Lt parama.

Parama trumpos rotacijos želdiniams įveisti negali būti didesnė kaip 5179 Lt/ha. Didžiausia paramos suma šios veiklos vienam projektui negali viršyti 690 560 Lt.

Paramos dydis pagal priemonės pirmąją veiklos sritį vienam projektui negali viršyti taip pat 690 560 Lt sumos.

Jauniesiems ūkininkams finansuojama daugiau

Kaip ir anksčiau, pagal priemonės „Žemės ūkio valdų modernizavimas“ antrąją veiklos sritį finansuojama iki 40 proc., pagal trečiąją veiklos sritį iki 50 proc. visų tinkamų finansuoti projekto išlaidų.

Pienininkystės ūkiai, dar ir perdirbantys savo ar ir kitų ūkininkų produkciją, gali tikėtis iki 50 proc. finansavimo.

Po 10 proc. pridedama ūkininkaujantiems mažiau palankiose ūkininkauti vietovėse. Taip pat 10 proc. paramos daugiau už kitus gauti gali tikėtis jaunieji (iki 40 metų) ūkininkai.

Paraiškų rinkimo laikotarpis

Šįmet paraiškas pagal priemonę „Žemės ūkio valdų modernizavimas“ rinkamos iki balandžio 29 d. Jos teikiamos Nacionalinės mokėjimo agentūros prie Žemės ūkio ministerijos (NMA) Kaimo plėtros ir žuvininkystės programų departamento teritoriniams paramos administravimo skyriams pagal numatomą projekto įgyvendinimo vietą.

Jeigu paraiškose prašoma paramos suma viršys planuojamą skirti lėšų sumą, jos bus vertinamos taikant kiekvienai veiklos sričiai nustatytus pirmumo kriterijus (jie yra nurodyti kiekvienos priemonės veiklos įgyvendinimo taisyklėse, o plačiau – www.paramakaimui.lt; www.nma.lt).


Šiame straipsnyje: KPF naujienos

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių