„Nordea Markets": Baltijos šalių laukia sunkūs metai

Naujausioje Baltijos šalių, Rusijos ir Lenkijos ekonomikos apžvalgoje „Nordea Markets" konstatuoja, kad situacija visose apžvalgoje minimose šalyse sparčiai prastėja. Latvijoje ir Estijoje bendrasis vidaus produktas jau traukiasi, nuosmukio kitąmet neišvengs ir Lietuva. Lenkijos ir Rusijos ekonomikų augimo lėtėjimas taip pat spartesnis nei prognozuota.

Analitikai neatmeta galimybės, kad artimiausiais metais recesijos neišvengs visos apžvelgiamos šalys, nes teigiamų pasaulinių tendencijų pokyčių kol kas nematyti.

Lietuva kol kas vienintelė Baltijos šalis, sugebėjusi išsaugoti šiokį tokį ūkio augimą, nors plėtra lėtėja sparčiai. „Nordea Markets" analitikai įsitikinę, kad Lietuvai pagelbėjo sumažinto gyventojų pajamų mokesčio dopingas, palaikęs vidaus vartojimą. Tuo tarpu investicijos sparčiai mažėja, o eksporto augimą galima paaiškinti sėkminga „Mažeikių naftos" veikla. Eliminavus naftos perdirbimą, eksporto augimas būtų vos pastebimas, juolab, kad pramonės gamybos augimas beveik sustojo. Trečiame ketvirtyje beveik nustojo augusi mažmeninė prekyba ir tai yra aiškus signalas, kad pagrindiniam Lietuvos ūkio varikliui baigiasi degalai.

Prošvaisčių nematyti ir apniukusiame nekilnojamojo turto rinkos danguje, todėl kitąmet tikimasi tolesnio statybos sektoriaus ir investicijų į nekilnojamojo turto rinką mažėjimo. Eksporto augimas taip pat abejotinas, netgi įskaičiuojant tikėtinai sėkmingai veiksiančią naftos perdirbimo gamyklą. Kitąmet nepadės ir tai, kas dar metų pradžioje atrodė labai pozityvu - nemaža Rusijai tenkanti eksporto dalis. Šiuo metu tai atrodo abejotina vertybė.

„Nordea Markets" analitikams nerimą kelia tai, kad Lietuvoje, slopstant ekonomikai, infliacija vis dar išlieka gana didelė. Šis derinys sparčiai menkina vartotojų perkamąją galią ir vartojimą. Spartesnio infliacijos mažėjimo tikimasi 2010-aisiais. Tiesa, ekspertų skaičiavimuose kol kas nėra įtraukiamas galimas Ignalinos atominės elektrinės uždarymo efektas vartotojų kainų indeksui ir kitiems makroekonominiams rodikliams.

„Nordea Markets" prognozuoja, kad Lietuvos BVP augimas šiemet sieks 3,8 proc., kitąmet bus fiksuojamas 1 proc. smukimas, o 2010-aisiais ūkis augs 0,1 proc.

„Nordea" yra didžiausia finansinių paslaugų bendrovė Šiaurės šalių ir Baltijos regione. Grupės turtas siekia 347 mlrd. eurų, o internetinės bankininkystės srityje ji pirmauja pasaulyje. 


Šiame straipsnyje: Nordeaprognozėsinfliacija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių