„Nord Stream” sudarė sutartis su bankais dėl antrojo etapo finansavimo

Baltijos jūros dujotiekis „Nord Stream“ užsitikrino visą reikiamą projekto finansavimą.

Penktadientį vamzdyną tiesianti bendrovė ir jos akcininkų konsorciumas, sudarytas iš „OAO Gazprom“, „E.ON Ruhrgas AG“, „BASF S. E. /Wintershall Holding GmbH“, „N.V. Nederlandse Gasunie“ ir „GDF SUEZ S. A.“ paskelbė pasirašę susitarimus su bankais dėl projekto finansavimo antrojo etapo.

Šiam etapui pritraukta 2,5 mlrd. eurų (8,63 mlrd. litų) investicijų.

„Užsitikrinę finansavimą įveikėme dar vieną svarbų projekto etapą. Šiai dienai jau beveik baigta pirmoji vamzdyno linija, o gegužę pradėsime tiesti antrąją, todėl investuotojai vertina „Nord Stream“ kaip rimtą ir ekonomine prasme patrauklų projektą“, – pranešime spaudai cituojamas „Nord Stream“ vykdomasis direktorius Matthias Warnig.

Jis dėkojo „Nord Stream“ projekto akcininkams ir kreditoriams už paramą, kuri būtina  projekto, didinančio Europos energetinį saugumą, įgyvendinimui. „Darbai vyksta taip, kaip suplanuota, kad šių metų pabaigoje vamzdynu jau pradėtų tekėti dujos“, – sakė M. Warnig.

30 proc. dujotiekio antrojo etapo įgyvendinimui reikalingų lėšų skyrė projekto akcininkai pagal savo turimą akcijų kiekį ( „Gazprom“ valdo 51 proc. „Nord Stream“ akcijų, „E.ON Ruhrgas AG“ ir „BASF/Wintershall GmbH“ – po 15,5 proc., „N.V. Nederlandse Gasunie“ ir „GDF SUEZ S. A.“ – 9 procentai.). 70 proc. investicijų buvo pritraukta iš nepriklausomų finansų rinkų.

Antrajame finansavimo etape dalyvauja 24 bankai, kurie pasiūlė net 60 proc. daugiau lėšų, nei projektui reikia. Tai reiškia, kad finansų rinkos suvokia „Nord Stream“ vamzdyno tarp Rusijos ir Europos reikšmę ir mato atliktą didžiulį darbą tiesiant pirmąją dujotiekio liniją. Ją ketinama užbaigti 2011 m. balandį, tuomet bus pradėti antrosios linijos tiesimo darbai.

„Nord Stream“ antrajam etapui 1,75 mlrd. eurų paramą užtikrins eksporto kreditų agentūros „Euler Hermes“ ir SACE bei lėšos, gautos pagal Vokietijos nesusaistytų paskolų garantinę programą UFK. Dėl antrojo finansavimo etapo „Nord Stream“ konsultavo bendrovės RBS, „Commerzbank“ ir „Société Générale“. „UniCredit“ konsultavo dėl Vokietijos nesusaistytų paskolų garantinės programos. Teisiniais klausimais patarė kompanija „White & Case“, o „Clifford Chance“ bendradarbiavo su kreditoriais.


Šiame straipsnyje: Nord Stream

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių