Nesusitarus su bendrove „Nukem“ geruoju, sutartimis su ja pasidomės prokurorai

Jeigu su Ignalinos atominės elektrinės (IAE) uždarymo projektus vykdančia bendrove „Nukem“ nepavyktų susitarti dėl pasirašytų sutarčių perrašymo, jomis turėtų susidomėti prokurorai.

Apie tai pareiškė Seimo Atominės energetikos komisijos pirmininkas Rokas Žilinskas po trečiadienį surengto šios komisijos posėdžio, kuriame svarstyta, kaip sekasi vykdyti su IAE uždarymu susijusius darbus.

Uždarame posėdyje IAE generalinis direktorius Osvaldas Čiukšys pateikė informaciją apie tai, kaip sekasi vykdyti dar prieš kelerius metus sudarytas sutartis su „Nukem“ dėl branduolinių atliekų saugyklos bei kitų objektų statybos.

IAE skundžiasi, kad „Nukem“ atidėlioja objektų atidavimą, taip didindama uždarytosios jėgainės nuostolius. Tikinama, kad jie jau siekia 60 milijonų litų.

Tačiau O.Čiukšys antradienį paskelbė sieksiantis dar šį kovą susitarti su „Nukem“ dėl sutarčių pakoregavimo ir rugsėjį arba spalį pasirašyti atitinkamus priedus. IAE generalinis direktorius tikisi, kad tai padės sumažinti nuostolius.

Pasak R.Žilinsko, jeigu su „Nukem“ nepavyktų susitarti, reikėtų kreiptis pagalbos į teisėsaugos institucijas, kad šios rastų ir nubaustų kaltus dėl padarytų didžiulių nuostolių. „Tai, ką išgirdome komisijos posėdyje, yra mažų mažiausiai skandalinga. Maža to – nusikalstama. Dabar skatinsime IAE daryti iš tos istorijos išvadas. Jeigu išvados nebus padarytos, mes būsime tie, kurie kreipsis į Generalinę prokuratūrą, kad ji aiškintųsi, kas sudarė šitokias sutartis su nutraukimo projektus vykdančia bendrove“, – po komisijos posėdžio žurnalistams sakė R.Žilinskas.

Tačiau jis nedetalizavo, kuo konkrečiai buvo šokiruotas sutartyse su „Nukem“.

R.Žilinskas sakė tikįs, kad rangovai bus priversti dirbti ir taip nuostoliai bus mažinami arba nurašyti pačiam „Nukem“. „Komisijai buvo pasakyta, kad nutraukti sutartis kainuotų brangiau nei vis dėlto priversti rangovą dirbti ir vykdyti sutartis. Jėgainė išdavė ne visiškai tikslias sąlygas, kurias rangovas ne visiškai tiksliai suprato. Galų gale vienos kaltos pusės identifikuoti negalime, kaltos abi. Abi nepadarė savo darbo iki galo“, - kalbėjo Seimo narys.

IAE gana brangiai pasisamdė britų teisininkus, kad šie pateiktų išvadas dėl sutarties su „Nukem“ sąlygų. Preliminarios jų išvados buvo pateiktos trečiadienį uždarame Atominės energetikos komisijos posėdyje. Tačiau jos irgi nedetalizuotos.

IAE generalinis direktorius O.Čiukšys jau yra pranešęs, kad dėl kai kurių sutarčių, pasirašytų jau uždarius jėgainę, yra kreiptasi į teisėsaugą, kuri ėmėsi tyrimo.


Šiame straipsnyje: IAENukem

NAUJAUSI KOMENTARAI

666

666 portretas
lietuvos prokuratura sukelia juoka

D.M.

D.M. portretas
Pritariu 666 dėl cirko statusą pateisinančios lietuviškos prokuratūros

Brikas

Brikas portretas
Tai nereikėjo mėtyti pinigus tiems brangiai kainuojantiems teisininkams, o patiems sutarties dalyviams susitarti. Jau jie tai geriausiai žino visus tos sutarties kliuvinius, tik gal negalėjo jų suprasti pasirašydami.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių