Neringiškiai renovacijos kratosi, nes bijo atbaidyti poilsiautojus

Neringos valdžia planuoja daugiabučių renovaciją, bet kada ji prasidės – kol kas neaišku, nes dalį žmonių tenka įkalbinėti sutikti atnaujinti savo namą. Žmonės renovacijos kratosi, nes bijo finansinių sunkumų ir statybų triukšmo, kuris atbaidytų poilsiautojus.

Kai kurie daugiabučiai Nidoje statyti daugiau kaip prieš keturis dešimtmečius. Gyventojai sako, kad namai – netipiniai: daug stiklo, kampų ir labai imlūs šilumai. Todėl renovacija – būtina.

Renovuotinų daugiabučių Neringoje yra beveik dvi dešimtys, tačiau pagal naująją renovacijos programą planuojama atnaujinti septynis: tris Juodkrantėje ir keturis Nidoje. Tačiau būsimomis permainomis džiaugiasi ne visi. Jų nevilioja ir tai, kad šilumos sunaudojimas po renovacijos esą sumažės iki 50 procentų.

„Mes nedaug dabar užsimokam už šilumą. Truputį iš vidaus apsišiltinam, vamzdynus nebent, ir viskas“, – sako Neringos gyventoja.

Įtikinti renovuoti namus sunku ne tik gyvenančius iš pensijos, bet ir tuos, kurie vasarą butus užleidžia poilsiautojams.

Neringiškiai neslepia, kad per sezoną nuomodami kambarius uždirba tiek, kad gali pragyventi iki kitos vasaros. O statybos esą gali atbaidyti poilsiautojus.

Miesto vadovai ramina, kad darbai planuojami ne sezono metu ir nėra ko baimintis.

„Vienas dalykas – triukšmas: pas mus atvažiavę poilsiautojai tuoj pat skundžiasi, tai mes reaguojam į tai. Ir tiesiog su rangovais mes susitariam, kad to piko metu – nuo birželio iki rugpjūčio pabaigos – darbų nevykdom“, – sako Neringos savivaldybės administracijos direktorius Algimantas Vyšniauskas.

Nemažą rūpestį dėl renovacijos butų ūkiui kelia ir tie, kurie gyvena didmiesčiuose, bet turi butus Neringoje. Jie sudaro apie trečdalį visų gyventojų, tačiau surasti ir priversti juos dalyvauti susirinkimuose – sunku. Vis dėlto būtų ūkio vadovas tikisi, kad sutikimus dėl namo modernizavimo pasirašys daugiau kaip pusė daugiabučio gyventojų.

Kitose šalies savivaldybėse šis procesas vyksta kur kas sėkmingiau nei Neringoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių