Neperžiemojus ekologiniams pasėliams – pateikti dokumentus

Ekologiškus pasėlius auginantys žemdirbiai, nukentėję nuo vėlyvo pavasario ir praradę dalį neperžiemojusių žiemkenčių, turėtų nepamiršti, jog reikia pasirūpinti iššalimo faktą įrodančiais dokumentais.

Jei iššalę ekologiniai plotai atsėjami tomis pačiomis vasarinėmis kultūromis keturis metus iš eilės, taip pat privaloma pateikti pažymą dėl pasėlių iššalimo – mat ekologiniams ūkiams taikomas sėjomainos reikalavimas, kuris neleidžia keturis metus iš eilės sėti tos pačios kultūros. Minėtus dokumentus reikia pateikti Nacionalinei mokėjimo agentūrai prie Žemės ūkio ministerijos (NMA).

Atsėti pasėlių nebūtina

Gera žinia visiems ūkininkams, kurių pasėliai ar jų dalis neperžiemojo – jų atsėti nėra privaloma. Taigi, jei NMA vykdomų patikrų metu bus rasti kiti pasėliai, priklausantys tai pačiai grupei, kaip ir pasėti žiemai, tai nebus laikoma pažeidimu. Tokiu atveju pareiškėjui svarbu išlaikyti gerą agrarinę ir aplinkosaugos būklę (GAAB) lauke. Gali būti paliktas ir juodasis pūdymas, tačiau jis taip pat turi atitikti GAAB reikalavimus.

Preliminariais Žemės ūkio ministerijos duomenimis, šiais metais Lietuvoje iššalo apie 45proc. žieminių pasėlių. Jei taip nutiko, kad pasėliai iššalo vėliau, nei ūkininkas juos deklaravo, ir laukas buvo persėtas, būtina pataisyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaraciją ir kodą pakeisti į persėtų pasėlių kodą.

Atkreipiamas ūkininkų dėmesys, jog žieminių pasėlių laukai (kviečių, miežių, rugių, kvietrugių ir t.t.) su vietomis iššalusiais pasėlių ploteliais deklaruojami kaip vienas laukas: neišimant iš deklaruojamo lauko ploto iššalusių pasėlių plotelių.

Šiemet, kaip ir pernai, už deklaruotą bet kokių žemės ūkio naudmenų ir pasėlių (javų, rapsų, pievų ganyklų, pūdymų, sodų uogynų  ir t. t.) hektarą bus mokama vienodo dydžio išmoka (pernai ji siekė 340,68 Lt/ha) .

Deklaruoti iki birželio 15 dienos

Deklaruoti žemės ūkio naudmenas ir pasėlius reikia iki birželio 15 dienos pas seniūnijos specialistą, savarankiškai per elektroninę bankininkystę (http://paseliai2011.vic.lt) ar nuvykus į Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos rajono skyrių. Pavėluotai paraiškos priimamos ir nuo birželio 16 d. iki liepos 11 d., tačiau tuomet už kiekvieną pavėluotą darbo dieną galutinė paramos suma mažinama 1 proc.

Kartu su deklaracija galima teikti ir paraiškas pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007-2013 metų programos su plotus susijusias priemones: „Išmokos ūkininkams vietovėse, kuriose yra kliūčių, išskyrus kalnuotas vietoves“ (mažiau ūkininkauti palankios vietovės); „Natura 2000 išmokos ir su direktyva 2000/60/EB susijusios išmokos“ (žemės ūkio paskirties žemėje; “Natura 2000 išmokos“ (miškų teritorijose); „Miškų aplinkosaugos išmokos“; „Agrarinės aplinkosaugos išmokos“ programas „Kraštovaizdžio tvarkymas“, „Ekologinis ūkininkavimas“, „Rizikos“ vandens telkinių būklės gerinimas“.


Šiame straipsnyje: KPF naujienos

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių