Nemalonių staigmenų kupinas PSD detektyvas užtruks

Premjeras nesilaiko duoto žodžio - darbo grupė prieštaringai vertinamai sveikatos draudimo sistemai tobulinti pasiūlymus pateiks kur kas vėliau, nei žadėta.

Antradienį ministras pirmininkas Andrius Kubilius pažadėjo, kad bus sudaryta vyriausybinė darbo grupė, kuri iki kitos savaitės pradžios pateiks savo išvadas, kaip derėtų pakoreguoti dalies visuomenės pasipiktinimą sukėlusią privalomojo sveikatos draudimo (PSD) mokėjimo tvarką. Tačiau ketvirtadienį paaiškėjo, kad pažadėtų terminų nebus laikomasi, nors dauguma gavusiųjų reikalavimus susimokėti PSD laukia pakankamai skubių Vyriausybės išvadų, kaip jiems derėtų elgtis - mokėti ar laukti valstybės kompensacijų.

Paskelbtas A.Kubiliaus pasirašytas potvarkis, kuriuo siekiant „objektyviau ir teisingiau reglamentuoti solidarumo principo įgyvendinimą apmokestinant Lietuvos gyventojus PSD įmokomis“ sudaroma tarpžinybinė darbo grupė. Sveikatos apsaugos viceministrės Janinos Kumpienės vadovaujama darbo grupė vienija net septyniolika įvairių institucijų atstovų - iš Valstybinės ligonių kasos, Ministro pirmininko tarnybos, Teisingumo, Socialinės apsaugos ir darbo, Finansų, Ūkio ministerijų, „Sodros“, Gyventojų registro tarnybos, Valstybinės mokesčių inspekcijos.

Potvarkyje nurodoma, kad darbo grupė turi savo išvadas Vyriausybei pateiki ne per savaitę nuo sudarymo, bet tik iki balandžio 20-osios, tai yra beveik dešimčia dienų vėliau, nei žadėjo premjeras.

„Pavedu darbo grupei iki 2010 metų balandžio 20 dienos parengti ir nustatyta tvarka pateikti Vyriausybei Sveikatos draudimo įstatymo pakeitimo įstatymo projektą ir prireikus Mokesčių administravimo įstatymo bei kitų teisės aktų pakeitimo projektus dėl tobulesnio privalomojo sveikatos draudimo įmokų reglamentavimo nedirbantiems asmenims, asmenims, laikinai išvykusiems dirbti į užsienio valstybes, esantiems nemokamose atostogose, dirbantiems pagal trumpalaikius verslo liudijimus ir kitais atvejais“, - rašoma A.Kubiliaus potvarkyje.

Po to, kai įstatymų projektai pasieks Vyriausybę, juos dar turės patvirtinti ministrų kabinetas savo posėdyje, tuomet jie keliaus į Seimą, kur galės būti priimti ne anksčiau kaip gegužę.

Tuo tarpu iš tų žmonių, kuriems išrašytos PSD sąskaitos, reikalaujama susimokėti iki gegužės 3 dienos.

Pirminiais duomenimis, iki 200 tūkstančių Lietuvos gyventojų šį pavasarį sužinojo turėsiantys susimokėti nuo kelių dešimčių iki kelių šimtų litų siekiančias PSD įmokas, nes pernai nedirbo ir nebuvo užsiregistravę Darbo biržoje, buvo išvykę dirbti arba mokytis užsienyje, nebuvo įtraukti į valstybinę socialinės apsaugos sistemą.


Šiame straipsnyje: deklaravimassveikatos draudimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių