Nelegaliems darbuotojams bus numatytos piniginės baudos

Vyriausybė žada numatyti pinigines baudas dirbantiems nelegaliai. Toks pasiūlymas turėtų būti Seimui teikiamu įstatymo projektu įformintas po mėnesio.

„Svarstėme priemones dėl nelegalaus darbo mažinimo. Numatome imtis visos eilės priemonių, griežtindami atsakomybę visiems – tiek nelegaliai įdarbinantiems, tiek ir nelegaliai dirbantiems“, - pirmadienį po Vyriausybės pasitarimo sakė premjeras Andrius Kubilius.

Jis patvirtino, kad be kita ko numatoma nustatyti pinigines baudas už nelegalų darbą ne tik darbdaviams, bet ir įsidarbinantiems. Be to, žadama išplėsti Darbo inspekcijos įgaliojimus, kitaip apibrėžti, kas yra darbo pradžia.

„Sutarėme, kad gegužės viduryje Socialinės apsaugos ir darbo ministerija pateiks visus reikalingus teisės aktų projektus. Juos apsvarstysime ir teiksime Seimui priimti“, - sakė Vyriausybės vadovas.

Pasak A.Kubiliaus, baudos nelegaliai dirbantiems turi būti suderintos su jau numatytomis sankcijomis už atitinkamus teisės pažeidimus.

„Mes kalbame apie sąžiningą verslą, skaidrų verslą, neslepiantį mokesčių nuo valstybės“, - aiškino premjeras būtinybę, kodėl turi būti kovojama už nelegalaus darbo mažinimą.

Teisingumo ministras Remigijus Šimašius teigė, kad „jeigu nelegaliai dirbama, jame dalyvauja dvi pusės – įdarbinantis ir įsidarbinantis“. Todėl esą ir reikia numatyti sankcijas ne tik vienai pusei, bet abiem.

„Bet apie konkrečias sankcijas galėsime kalbėti gegužės mėnesį, kai bus atitinkami projektai parengti“, - sakė jis.

Pasak ministro, nėra kalbama apie jau egzistuojančių baudų didinimą nelegalius darbuotojus turintiems darbdaviams. Esą jos ir dabar jau nemenkos – iki 10 tūkstančių litų. „Tačiau noriu pabrėžti, kad be baudų yra ir kitų poveikio priemonių. Apie jas irgi išsamiau galėsime kalbėti, kai bus projektai“, - teigė R.Šimašius.

Teisingumo ministerijos vadovas pastebėjo, kad bus ieškoma receptų, kaip atskirti dirbantį nelegaliai savo noru ir žinantį apie tai, nuo to, kuris priverstas dirbti nelegaliai, kartais netgi apie tai nė neįtariantį. Tokie darbuotojai, anot ministro, nebus baudžiami. „Esu tikras, kad receptus surasime“, - kalbėjo jis.

Kartu, pasak teisingumo ministro, turėtų būti supaprastintos legalaus įsidarbinimo galimybės, pavyzdžiui, auklėms ar namų tvarkytojoms. Tai esą irgi turėti sumažinti nelegalaus darbo apimtis.

Oficiali statistika rodo, kad nelegalus darbas sparčiai plinta: praėjusiais metais nelegaliai dirbo 6678 asmenys, arba 44 procentais daugiau nei užpernai.

Neoficialiai skaičiuojama, kad nelegalaus darbo apimtys Lietuvoje yra maždaug dešimteriopai didesnis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Provincija

Provincija portretas
Ar pertekę politikai mąsto kita savo organo dalimi? Ar teko bet kuriam ponui gyventi be darbo, uždarbio, maitinti šeimą, auginti vaikus.... Protelio pakanka tik tiek ,kad užsimojama bausti tuos, kurie bejėgiai. Jeigu jau norima kovoti prieš nelegalų darbą, tai gal reikėtų bausti vadovus, ar atsakingus už žmogaus samdymą. Gal ponai susitvarkykite savo korupcinius veiksmus - gaudami gerus atlygius, sugebate prisidurti .... tik jums sutramdyti nėra instrumentų. Didvyriai su išminčių smegenimis - kaip tvarkytis, kad nereikėtų ubagauti ir išmaldos prašyti žmonių per televizijas, renginius .... o dabar tik sugebate su ubagais kovoti.

Įdomu

Įdomu portretas
ar tos baudos bus renkamos iš darbuotojų, verčiamų dirbti viršvalandžius be jokio papildomo užmokesčio. Va čia tai tikrai nelegalus darbas!

hi

hi portretas
ANTRASIS PSD.....sekmės.......
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių