Nekilnojamojo turto rinkoje - pajamų mokesčio pakeitimai

Finansų ministerija derinimui su institucijomis pateikė Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pakeitimų projektą. Projekte siūloma pajamų mokesčio lengvatą būsto paskolų palūkanoms keisti paskata paskoloms, skirtoms daugiabučių namų modernizavimui, taip pat siūloma tobulinti turto pardavimo pajamų apmokestinimo tvarką.

Pažymėtina, kad teikiami pakeitimai būtų taikomi tik naujai išduodamų paskolų gavėjams. Šie pakeitimai nesustabdo esamos lengvatos galiojimo gyventojams, kurie kreditą būstui įsigyti jau pasiėmę ir pajamų mokesčio lengvata jau naudojasi.

Finansų ministerijos nuomone, nors lengvata būsto paskolų palūkanoms buvo įteisinta kaip būsto įsigijimą lengvinanti socialinė priemonė (ypač jaunoms šeimoms), ji prisidėjo prie spartesnio nekilnojamojo turto kainų augimo. Todėl nepaisant pasikeitusios padėties nekilnojamojo turto rinkoje, lengvatos panaikinimas išlieka aktualus, kad užkirstų kelią nepageidautinoms pasekmėms ateityje.

Atsižvelgiant į Valstybės kontrolės rekomendacijas dėl periodinio lengvatų poveikio vertinimo, siūloma lengvatą nustatyti palūkanoms už 2009-2013 metais paimtus kreditus daugiabučių namų modernizavimui.

Dabar galiojanti apmokestinimo tvarka (3 metų terminas, kurį išlaikius nekilnojamąjį turtą šio turto perleidimo pajamos yra priskiriamos neapmokestinamosioms), riboja gyventojų galimybes keisti gyvenamąjį būstą, neišlaikius įstatyme nustatyto 3 metų laikotarpio. Galimybė keisti gyvenamąjį būstą į didesnį ar mažesnį dažniau nei kas 3 metus be mokestinių pasekmių yra ypač aktuali spartaus kainų kilimo laikotarpiu.

Todėl siūloma turto išlaikymo laikotarpį trumpinti iki 2 metų, jeigu parduodamas turtas buvo gyventojo deklaruota gyvenamoji vieta. Jeigu gyvenamoji vieta išlaikyta dar trumpiau, būtų neapmokestinamos tos pajamos, kurios per 1 metus panaudotos kito gyvenamojo būsto, kuriame būtų deklaruota jo gyvenamoji vieta, įsigijimui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių