Neišduota sąskaita faktūra vilniečiui užminė mįslių

Užsukęs į vieną prekybos centrą ir įmonės vardu įsigijęs įvairių daiktų, vilnietis Tadas sąskaitą faktūrą gavo ne už visas prekes.

Vyras pirko statybinių medžiagų ir išankstinio mokėjimo mobiliojo ryšio papildymo kvitų, tačiau už pastaruosius išrašyti sąskaitą faktūrą pardavėja atsisakė.

„Kodėl už telefono papildymo kvitus man negali išrašyti sąskaitos faktūros, nežinojo ir parduotuvės vedėja, tiesiog sakė, kad tokia tvarka. Ant papildymo kvito taip pat nebuvo jokios informacijos apie PVM. Negi mobiliojo ryšio operatoriai jo nemoka?“ – svarstė vilnietis Tadas.

Tačiau Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) specialistai paaiškino, kad šioje situacijoje teisi buvo pardavėja, nepateikusi sąskaitos faktūros.

„Kai klientai įsigyja išankstinio apmokėjimo už paslaugas korteles ar papildo telefono numerio sąskaitą kitu būdu, tai tokie kortelių papildymai gali būti naudojami ne tik telekomunikacinėms paslaugoms, bet ir kitais tikslais, pavyzdžiui, apmokėti už automobilių stovėjimą“, – rašoma VMI atsakyme.

Todėl pagal PVM įstatymo 14 straipsnio nuostatas, PVM apmokestinimo momentu laikytinas ne pinigų sumokėjimo momentas, o konkrečios paslaugos suteikimo momentas. Atsižvelgiant į tai, išankstinių kortelių pardavimas yra ne PVM objektas ir negali būti įforminamas, išrašant PVM sąskaitą faktūrą, o kasos aparato kvituose neturi būti nurodomas PVM.

„Klientas, norėdamas gauti PVM sąskaitą faktūrą už jam suteiktas paslaugas, turėtų kreiptis tiesiogiai į tą mobiliojo ryšio operatorių, kurio išankstinio apmokėjimo už paslaugas kortelę įsigijo. Mobiliojo ryšio operatorius PVM sąskaitą faktūrą klientui turėtų išrašyti už faktiškai per mėnesį suteiktas paslaugas“, -- patarė VMI specialistai.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

ddr

ddr portretas
galetu vmi dar pasidometi kas vyksta stiklo galerijoje kaune netoli rotuses (vilniaus g.20). Tikrai rastu daug ko idomaus

pirmam

pirmam portretas
Tai žinok jeigu ta VMI DIRBTŲ, tai rastų bele kur tų įdomybių. Dabar jie tik "dirba".
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių