Negavę žadėtų pinigų žemdirbiai nesuduria galo su galu

Ūkininkai pernai veržliai užsisakinėjo naujos technikos, bet paaiškėjo, kad paraiškų gauti lėšų iš Lietuvos kaimo plėtros 2007-2013 metų programos pirkti techniką pateikta tris kartus daugiau, nei bus skirta paramos.

Žemės ūkio ministerija derasi su Europos Komisija (EK), kad ši leistų perkelti lėšas iš kitų fondų, pirmadienį informuoja dienraštis „Verslo žinios“.

Tačiau jau dabar aišku, kad visų prašytojų pageidavimams patenkinti trūksta iki 250 mln. litų.

Daliai žemdirbių, kurie, vildamiesi gauti paramą įsigijo naujos technikos (taisyklės leidžia pirma pirkti, o vėliau pirkinį finansuoti paramos lėšomis), teko bėgti į bankus ir tartis dėl kreditų.

„Paraiškų gavome beveik tris kartus daugiau nei buvo skirta lėšų. Šiandien ieškome pinigų ir perskirstome įvairius fondus“, - apie pinigų paieškas sako Žemės ūkio ministerijos Kaimo plėtros departamento Kompensacijų ir investicijų skyriaus vyriausioji specialistė Milda Jusienė.

„Man pikta, nes valdžia ragino naudotis parama, tikino, kad pinigų užteks, tačiau kai lėšas reikėjo dalinti, paaiškėjo, kad paramos užteks tik trečdaliui. Žmonės be reikalo mokėjo už verslo planų rašymą. Dar blogiau, asmeniškai pažįstu žemdirbių, kurie, patikėję, kad gaus paramos, investavo. Dabar jų finansinė būklė prasta“, - teigia Žemės ūkio rūmų vicepirmininkas Bronius Markauskas.

73 mln. litų paimti iš ankstyvo pasitraukimo iš žemės ūkio gamybos programos. Šiam žingsniui EK žada pritarti.


Šiame straipsnyje: žemdirbiaižėmės ūkis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių