Nedideles sumas atgauti nesudėtinga

Gindami savo teises, pažeistas kitose Europos Sąjungos valstybėse, vartotojai gali elgtis įvairiai: kilusį ginčą spręsti derybomis, kreiptis pagalbos į jų teises ginančias organizacijas arba teismą. „Lietuvos vartotojų instituto“ sukurtas filmas pristato vieną patogiausių teisminio ginčo galimybių – Europos ieškinių dėl nedidelių sumų nagrinėjimo procedūrą.

Europos ieškinių dėl nedidelių sumų nagrinėjimo procedūra visose Europos Sąjungos valstybėse, išskyrus Daniją, pradėta taikyti 2009 m. sausio 1 d. Vartotojai ja gali pasinaudoti siekdami susigrąžinti pinigus už kitoje ES valstybėje įsigytą nekokybišką prekę ar paslaugą arba elektroninėje parduotuvėje užsakytą bei apmokėtą, bet nepristatytą arba nekokybišką pirkinį. Procedūra reglamentuoja nagrinėjimą tarptautinių ginčų, kai ieškinys, neskaičiuojant palūkanų, išlaidų ir sąnaudų (pvz., teisinės paslaugos, dokumentų vertimas, kt.), neviršija 2000 eurų (6905,60 litų).

„Jei perkant prekes ar paslaugas kitoje ES valstybėje buvo pažeistos jūsų kaip vartotojo teisės ir norite susigrąžinti pinigus, tiesiog užpildykite standartinę ieškinio formą Europos e. teisingumo portale www.e-justice.europa.eu. Atsispausdinę prašymą lietuvių ir atsakovo kalbomis, pridėkite ieškinį pagrindžiančius dokumentus (sąskaitas, kvitus ir t. t.) ir pateikite viską kompetentingam teismui“, – pasakojo advokatė dr. Laura Gumuliauskienė. – „Ieškinių dėl nedidelių sumų nagrinėjimas teisme paprastai trunka iki trijų mėnesių. Pagal šią procedūrą priimtas teismo sprendimas gali būti automatiškai vykdomas bet kurioje ES valstybėje narėje, praktiškai nebepaliekant atsakovui galimybės jį ginčyti.“

„Lietuvos vartotojų instituto“ sukurtame filme Europos ieškinių dėl nedidelių sumų nagrinėjimo procedūra pristatoma pasitelkiant nesėkmingo pirkimo internetu kitoje ES valstybėje pavyzdį. Beveik 2000 eurų sumokėjęs vartotojas negauna internetinėje parduotuvėje išsirinkto fotoaparato, todėl nusprendžia ginti savo teises kreipdamasis į teismą. Kaip rodo 2010–2011 m. Europos vartotojų centrų tinklo statistika, daugiau nei pusė ES vartotojų ginčų (56 proc.) yra susiję su elektronine prekyba. Dažniausiai iškyla problemos, susijusios su prekių ar paslaugų pristatymu (38 proc.) arba kokybe (32 proc.).

Europos ieškinių dėl nedidelių sumų nagrinėjimo procedūrą pristatantį filmą galite rasti socialinio tinklo youtube.com „Lietuvos vartotojų instituto“ paskyroje:

Filmas sukurtas įgyvendinant projektą „Informuotumo apie teisę kreiptis į teismus didinimas“, kuris yra finansuojamas Europos Komisijos Specialiosios civilinės teisenos programos (2007–2013), Lietuvos vartotojų instituto, Bulgarijos nacionalinės vartotojų asociacijos „Aktyvūs vartotojai“, Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšomis. Plačiau: http://www.vartotojai.lt/lt/civiline-teisena



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių