Nedarbas toks, koks buvo šių metų sausį

Nedarbas šalyje gruodžio 1-ąją, palyginti su lapkričio pradžia, sumažėjo 0,3 proc. punkto iki 13,9 proc. - toks jis buvo šių metų pradžioje, pranešė Lietuvos darbo birža (LDB).

LDB duomenų bazėje gruodžio 1 dieną buvo 300,6 tūkst. bedarbių.

"Palaipsniui nuo liepos kas mėnesį mažėjantis nedarbas rodo, kad po truputį stabilizuojasi situacija darbo rinkoje. Geroji žinia yra ta, kad palyginti su 2009 metais, išaugo laisvų darbo vietų įregistravimo, įdarbinimo, darbo ieškančių asmenų, nusiųstų į aktyvias darbo rinkos politikos priemones, rodikliai", - pranešime spaudai sakė Lietuvos darbo biržos direktorius Mindaugas Petras Balašaitis.

Anot jo, lapkritį įregistruota 15,7 tūkst. laisvų darbo vietų - dvigubai daugiau nei pernai. . Analogiškai daugiau yra įdarbintų ir nukreiptų į aktyvios darbo rinkos politikos priemones.

M.P.Balašaičio teigimu, šiuo metu viena aktualiausių problemų - beveik 2,5 karto išaugęs ilgalaikių bedarbių skaičius.

Per mėnesį į šalies teritorines darbo biržas kreipėsi ir buvo įregistruota bedarbiais 20,4 tūkst. asmenų. Lapkričio mėnesį dirbti pagal neterminuotas sutartis pradėjo 11,6 tūkst. teritorinėse darbo biržose registruotų darbo ieškančių asmenų.

Lapkričio mėnesį į užimtumo rėmimo priemones nusiųsta 6,9 tūkst. bedarbių. Daugiausia jų - 3,4 tūkst. į remiamojo įdarbinimo priemones. Veiklą, įsigiję verslo liudijimus iki 6 mėnesių laikotarpiui, pradėjo 3,2 tūkst. bedarbių

Darbo biržoje registruotų bedarbių dalis nuo darbingo amžiaus gyventojų lapkričio mėnesį mažėjo keturiasdešimt vienoje iš šešiasdešimties šalies savivaldybių, septyniose - nedarbo rodikliai per mėnesį nepakito, dvylikoje fiksuotas augimas.

Gruodžio 1 dieną daugiausia darbingo amžiaus gyventojų buvo registruota bedarbiais Ignalinos (19,5 proc.), Mažeikių (19,2 proc.) ir Šalčininkų (19,0 proc.) rajonų savivaldybėse.

Mažiausiai bedarbių - Neringoje (5,6 proc.), Birštone (10,4 proc.), Elektrėnuose (11,0) ir Šiaulių mieste (11,0 proc.). Iš didžiųjų miestų daugiausia bedarbių yra Panevėžyje (15,5 proc.).

Labiausiai išaugo rinkodaros specialistų paklausa, taip pat viešosios nuomonės apklausos statistikų bei inžinierių paklausa. Palyginti su spalio mėnesiu, sumažėjo draudimo agentų, buhalterių bei pardavimo agentų paklausa. Pardavimo vadybininkų, palyginti su praėjusiu mėnesiu, paklausa sumažėjo, tačiau šių darbo vietų lapkričio mėnesį buvo užregistruota daugiausiai.


Šiame straipsnyje: nedarbas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių