Nedarbas rugsėjį sumažėjo 0,5 proc.

Lietuvos darbo biržos duomenimis, šių metų spalio 1 d. šalies teritorinėse darbo biržose buvo registruota 309,4 tūkst. bedarbių arba 14,3 proc. visų šalies darbingo amžiaus gyventojų. Nedarbas rugsėjo mėnesį kaip ir rugpjūtį mažėjo 0,5 proc. punkto.

Darbdaviai pirmąjį rudens mėnesį užregistravo 20,3 tūkst. laisvų darbo vietų, tai yra 5,9 proc. daugiau nei rūgpjūtį. Labiausiai augo terminuotų darbo pasiūlymų skaičius. Paklausūs buvo pardavėjai, dažytojai, virėjai, sunkiasvorių sunkvežimių ir krovinių transporto priemonių vairuotojai, pardavimo vadybininkai, siuvėjai, statybininkai dailidės, staliai.

Jau antras mėnuo, po beveik 2 metų pertraukos, kai darbo vietų užregistruojama daugiau nei bedarbių. Rugsėjo mėnesį į šalies teritorines darbo biržas kreipėsi ir buvo įregistruota bedarbiais 18,5 tūkst. asmenų.

Per rugsėjį padėta įsidarbinti 21,1 tūkst. žmonių, iš jų 14,9 tūkst. – pagal neterminuotas sutartis. Veiklą, įsigiję verslo liudijimus, pradėjo 3,9 tūkst. asmenų – 20,5 proc. daugiau nei rugpjūtį. 1,2 tūkst. savarankišką veiklą pradėjusiųjų asmenų buvo kompensuotos su verslo liudijimo įsigijimu susijusios išlaidos.

 Į aktyvios darbo rinkos politikos priemones nusiųsta 6,1 tūkst. bedarbių. Daugiausia jų 5,6 tūkst. dalyvauja remiamojo įdarbinimo priemonese.

Registruotas nedarbas pirmąjį rudens mėnesį mažėjo 52 iš 60 šalies savivaldybių. Kitose nežymiai augo arba nekito. Tik Palangoje ir Neringoje, pasibaigus kurortiniam sezonui, fiksuotas ryškus nedarbo augimas, atitinkamai 2,2 ir 1,1 proc. punkto. Registruotas nedarbas mažėjo didžiuosiuose šalies miestuose: Šiauliuose - 0,9 proc. punkto, Vilniuje - 0,7 proc. punkto, Kaune ir Panevėžyje – po 0,4 proc. punkto, Klaipėdoje - 0,3 proc. punkto.

Spalio 1 d. didžiausias nedarbas buvo registruotas Mažeikų (20,0 proc.), Ignalinos ir Šalčininkų (po 19,6 proc.) bei Vilniaus r. (19,3 proc.) savivaldybėse. Mažiausiai bedarbių buvo tarp Neringos (5,1 proc.), Birštono (9,9 proc.), Pakruojo r. (10,6 proc.) ir Elektrėnų (11,1 proc.) savivaldybių darbingo amžiaus gyventojų.

Iš didžiųjų miestų daugiausiai bedarbių yra Panevėžyje (16,0 proc.), mažiausiai – Šiauliuose (11,7 proc.).


Šiame straipsnyje: nedarbas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių