Nebrangus būstas Egipte vilioja lietuvius

Viename iš brangiausių Egipto kurortų - Šarm El Šeiche - vidutinė nekilnojamojo turto (NT) kvadratinio metro kaina yra dvigubai mažesnė nei Vilniaus mieste. Šarm El Šeiche kvadratinis metras kainuoja apie 3 tūkst. litų, Hurgadoje - apie 1,8 tūkst. litų. Hurgadoje 60 kvadratinių metrų ploto butas kainuoja 108 tūkst. litų, Šarm El Šeiche - apie 180 tūkst. litų. Tuo tarpu Vilniuje buto kaina būtų dvigubai ar net daugiau didesnė.

Bendrovė „Burbonas", prekiaujanti nekilnojamuoju turtu užsienio kurortuose, pateikia Egipto-Lietuvos kainų palyginimą, kuris paaiškina lietuvių susidomėjimą Egipto NT rinka.

Būsto eksploatavimo išlaidos Egipto kurortuose gerokai mažesnės: elektros kilovatvalandė Šarm El Šeiche kainuoja 0,25 lito, Hurgadoje - 0,15 lito, o Lietuvoje vienos laikos zonos tarifas yra 0,33 lito. Egipto kurortuose dujos yra pigesnės daugiau kaip tris kartus negu Lietuvoje. Dykumos šalyje brangesnis tik vanduo - Šarm El Šeiche vanduo kainuoja 9 litus už kubinį metrą, Hurgadoje - 7 litus, o Vilniaus gyventojams - 4,12 lito už kubinį metrą.

Vaisiai ir daržovės Egipte yra ne tik gerokai skanesni, bet ir kainuoja kelis kartus mažiau, pavyzdžiui, tiek vynuogių, tiek pomidorų kilogramas Egipte kainuoja vos 1 litą. Kitos maisto prekės taip pat yra gerokai pigesnės. Baltos duonos galima nusipirkti už 0,50 lito, cukraus kilogramas kainuoja mažiau nei 2 litus, ryžiai pigesni daugiau nei 3 kartus, geriamas vanduo - apie 2 kartus. Taip pat Egipte galima įsigyti pigesnės žuvies ir mėsos.

Pastoviai gyvenančių lietuvių Egipte nėra labai daug, tačiau kai kurie jų neapsiriboja dviejų savaičių atostogomis per metus, o Egipto kurortuose praleidžia net kelis mėnesius. Susiklosčius dabartinei ekonominei situacijai itin paranku žiemoti Egipte, be kita ko, sutaupomos ir šildymo išlaidos.


Šiame straipsnyje: NTEgiptas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių