„NDX energijai“ Vyriausybės pasiūlymas dėl „Leo LT“ per mažas

Likviduoti planuojamos nacionalinės energetikos bendrovės "Leo LT" privataus kapitalo akcininkė "NDX energija", kurios atstovų parašo Vyriausybė tikisi ant "Leo LT" naikinimo sutarties, iki šiol nėra mačiusi siūlomo susitarimo projekto.

"NDX energijos" valdybos pirmininkas Ignas Staškevičius BNS išsakė asmeninę nuomonę, kad Vyriausybės siūlomas restitucinis 680 mln. litų atlyginimas yra per mažas.

"Mano asmenine nuomone, Vyriausybės pasiūlymas yra per mažas, nes atgautume tik "Leo LT" įmonei pernai pervestus dividendus (608 mln. litų - BNS) ir palūkanas už juos. Atitinkamai lauktume adekvačios kompensacijos už nusavintas VST akcijas. Bet kokiu atveju, "NDX energijos" vadovybė įgaliojimus spręsti dėl Vyriausybės siūlymų priimtinumo turėtų gauti iš akcininkų, kadangi yra sprendžiamas jų turto klausimas", - sakė I.Staškevičius.

Jo nuomone, Vyriausybės siūlymas paremtas politiniais, bet ne ekonominiais argumentais.

I.Staškevičius neprognozavo, ar siūlomą sutartį "NDX energija" sutiks pasirašyti, o be įmonės atstovų parašo ji neįsigaliotų. Sutarties projektą Energetikos ministerija ketina pateikti kitą pirmadienį vyksiančiam "Leo LT" akcininkų susirinkimui.

Pasiūlymą "NDX energijai" trečiadienį įpareigotas oficialiai pateikti energetikos ministras Arvydas Sekmokas žurnalistams Vyriausybėje sakė, kad su privačiu investuotoju vyko konsultacijos, todėl yra pagrindo tikėtis, kad sutartis bus pasirašyta.

"Jokių derybų nebuvo", - BNS sakė I.Staškevičius.

Anot jo, derybomis negalima laikyti įvykusių kelių pokalbių su "Leo LT" atstovais, įmonės konsultantais.

"Esame parašę keletą raštų, prašydami audiencijos pas energetikos ministrą, tačiau jos negavome. Nebuvome pakviesti į sutarties projekto svarstymą pirmadienį, trečiadienį. Todėl sakyti, kad su mumis vyko konsultacijos yra perdėta. Vyriausybės pozicija yra vienašališka. Ji rodo, kad Vyriausybė pati inicijuoja sprendimus, juos priima. Valia yra sveikintinas dalykas, tačiau mes jokio motyvuoto pasiūlymo nesame gavę iki šiol ir negalime jo įvertinti", - teigė "NDX energijos" valdybos pirmininkas.

Vyriausybė nusprendė atsiskaityti su likviduojamo "Leo LT" akcininke "NDX energija" sumokant jai iki 680 mln. litų restitucinio atlyginimo. Tiek "NDX energija" sumokėjo 2003 ir 2004 metais, kai privatizavo kontrolinį VST akcijų paketą ir išpirko dalį šios įmonės akcijų iš smulkiųjų akcininkų.

Pernai steigiant "Leo LT", auditoriai "NDX energijos" įneštą apie 97 proc. VST akcijų paketą, kurio privati "Leo LT" akcininkė pagal Vyriausybės pageidavimą nebeatgautų, įvertino apie 2,816 mlrd. litų.

"Leo LT" inicijavo procesą Stokholmo prekybos rūmų arbitraže. Įmonės pasiūlytai mediatoriaus kandidatūrai raštu pritarė tiek Energetikos ministerija, tiek "NDX energija". Tuo tarpu energetikos ministras Arvydas Sekmokas pirmadienį po Vyriausybės pasitarimo pareiškė, kad arbitro jau nebereikia. Esą Vyriausybės iniciatyva yra skaidri ir dėl jos gali būti nuspręsta "Leo LT" akcininkų susirinkime.

I.Staškevičiaus tvirtinimu, apie tai, kad atsisakoma Stokholmo arbitražo paslaugų, "NDX energija" jokio patvirtinimo neturi.

Vyriausybė valdo 61,7 proc., "NDX energija" - 38,3 proc. "Leo LT" akcijų.


Šiame straipsnyje: Leo LTLeoStaškevičius

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių