Naujos paramos formos mažoms įmonėms

Lietuvos smulkusis ir vidutinis verslas netrukus galės pasinaudoti šiuolaikinėmis finansų inžinerijos priemonėmis, į kurias bus investuojamos 2007-2013 m. ES struktūrinių fondų lėšos. Šiuo tikslu šiandien buvo pasirašyta trišalė finansavimo sutartis tarp Finansų, Ūkio ministerijų ir Europos investicijų fondo.

Fondui suteikiami įgaliojimai per specialų kontroliuojantį fondą, naudojantis finansų inžinerijos priemonėmis, investuoti 275 mln. litų (apie 80 mln. eurų) 2007-2013 m. ES struktūrinės paramos lėšų. Iki šiol Lietuvoje šios lėšos buvo skiriamos tik dotacijų pavidalu.

Fondas tiesiogiai neinvestuos, bet atrinks finansinius tarpininkus (bankus, garantijų agentūrą, rizikos kapitalo valdymo įmones), kurie bus atsakingi už atskirų priemonių įgyvendinimą.

Jau nuo ateinančio pavasario labai mažos, mažos ir vidutinės įmonės galės naudotis patrauklias sąlygas siūlančiais kelių rūšių išoriniais finansavimo šaltiniais.

Įmonės turės galimybę gauti mikrokreditus geresnėmis sąlygomis nei įprastai juos suteikia bankai. Portfelinės ir individualios garantijos leis kreditoriams prisiimti didesnį nei įprastai rizikos laipsnį.

Rizikos kapitalo investicijos orientuotos į dideliu augimo potencialu ir didele veiklos rizika pasižyminčias įmones. „Verslo angelų" fondo veiklos tikslas yra sukurti metodą, skatinantį kurtis „verslo angelų" tinklams ir dalytis bendro investavimo galimybėmis, bei paskatinti vietos verslininkus labiau pripažinti rizikos kapitalą kaip finansavimo priemonę.

Tikimasi, kad investuojami 275 mln. litų papildomai pritrauks per 1 milijardą litų privačių lėšų, o naudą pajus apie 4 tūkst. labai mažų, mažų ir vidutinių įmonių.


Šiame straipsnyje: mažos įmonėsparama

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių