Naujos atominės elektrinės konkurse - Korėjos „Kepco“, Prancūzijos EDF nedalyvauja

Prancūzijos energetikos kompanija "Electricite de France" (EDF) nedalyvauja koncesijos konkurse statyti naują atominę elektrinę Lietuvoje, BNS ketvirtadienį patvirtino Prancūzijos ambasada Lietuvoje.

"Prancūzijos ambasada Vilniuje patvirtina, kad EDF paneigė, jog pateikė paraišką statyti atominę elektrinę Lietuvoje", - informavo ambasada.

Premjero patarėjas Virgis Valentinavičius BNS sakė negalintis nei patvirtinti, nei paneigti Prancūzijos ambasados pranešimo, tačiau patikino, kad konkurse yra daugiau nei 1 dalyvis.

Pasak neoficialių šaltinių, vienintelė konkurso dalyvė yra Pietų Korėjos bendrovė "Korea Electric Power Corp." ("Kepco"), trečiadienį patvirtinusi, kad dalyvauja koncesijos konkurse statyti naują atominę jėgainę.

Kai kurie politikai abejoja, ar korėjiečius paskelbus konkurso nugalėtojais ir patikėjus jiems statyti naują atominę elektrinę, Lietuva galėtų tikėtis Europos Sąjungos paramos milijardinės vertės projektui.

Seimo narys socialdemokratas Rimantas Sinkevičius abejoja, ar investuotojas iš trečiosios šalies - ne Europos Bendrijos - būtų priimtinas ES, jeigu būtų numatyta elektrinės statybai finansinė parama.

"Kažin, ar ES norės duoti pinigus ne investuotojui iš bendrijos teritorijos", - BNS sakė R.Sinkevičius.

Seimo Atominės energetikos komisija trečiadienį išklausė informacijos apie naujos atominės projektą - ją pristatė energetikos viceministras Romas Švedas ir Visagino atominės elektrinės generalinis direktorius Šarūnas Vasiliauskas.

"Plėtotojai patikino, kad projekte yra visi 5 dalyviai: strateginis investuotojas ir 4 regioniniai partneriai", - po posėdžio BNS sakė komisijos pirmininkas Rokas Žilinskas.

"Kepco" atstovas patvirtino, kad "Korea Electric Power Corp." pateikė pasiūlymą statyti Visagino atominę elektrinę ir tikisi, jog pasirinktas laimėtojas bus praneštas kitą mėnesį.

"Kepco" vadovaujamas tarptautinis konsorciumas pernai gruodį laimėjo 20,4 mlrd. dolerių vertės kontraktą pastatyti atominę elektrinę Jungtiniuose Arabų Emyratuose.

Pietų Korėjos bendrovė taip pat siekia dalyvauti atominių elektrinių projektuose visame pasaulyje. Nesutariant dėl sąlygų, šiuo metu yra pristabdytas atominės elektrinės statybos Turkijoje.

Tuo tarpu Pietų Korėjos Žinių ekonomikos ministerija dėl sunkumų derybose su Turkija labai atsargiai reagavo į galimybę eskportuoti Korėjos atominius įrenginius į Lietuvą. Korėja tikėjosi pasirašyti tarpvyriausybinę sutartį su Turkija praėjusią savaitę vykusiame Didžiojo dvidešimtuko susitikime Seule, tačiau vyriausybėms nepavyko pasiekti susitarimo, nesusitarus dėl elektros kainų.

Lietuva iki 2018 metų, dalyvaujant regioninėms partnerėms Latvijai, Estijai ir Lenkijai, ketina pastatyti naują atominę elektrinę Visagine prie sienos su Baltarusija, kur stovi 2009 metų pabaigoje galutinai uždaryta sovietų laikais statyta Ignalinos atominė elektrinė.


Šiame straipsnyje: VAE

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių