Naujasis „Sodros“ vadovas priklauso valdančiajai partijai (papildyta 15.45 val.)

Naujasis „Sodros“ direktorius Mindaugas Sinkevičius jau ne vienerius metus priklauso šiuo metu valdančiajai Tėvynės sąjungai – Lietuvos krikščionims demokratams (TS-LKD).

Mediko ir vadybininko išsilavinimą turintis 31 metų M.Sinkevičius tikina turįs pakankamai patirties, kad galėtų vadovauti didžiulei, tačiau skylėtai Lietuvos valstybinio socialinio draudimo sistemai.

Partiškumas įtakos neturėjo?

Pirmadienį „Sodros“ kolektyvui ir žiniasklaidai pristatytas naujasis žinybos vadovas M.Sinkevičius pripažino jau šešerius metus esąs TS-LKD narys. Tačiau ir jis, ir socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas, beje, irgi konservatorius, tvirtina, kad tai neturėjo įtakos parenkant naują „Sodros“ vadovą.

„Manau, kad tai neturėjo jokios įtakos“, - teigė M.Sinkevičius.

"Sodros" direktorius taip pat pareiškė tikįs, kad net ir ateityje pasikeitus valdančiajai koalicijai, apie jo darbo kokybę bus sprendžiama atsiribojus nuo to fakto, kad jis priklauso TS-LKD.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos kancleris Valdas Rupšys sakė, kad M.Sinkevičius buvo vienintelis iš trijų konkurso užimti „Sodros“ vadovo pareigas dalyvių, atitikusių keliamus kvalifikacinius bei profesinius reikalavimus. Jis irgi neigė, kad kandidato partiškumas turėjo kokios nors įtakos sprendžiant klausimą dėl naujojo žinybos vadovo.

Su „Sodra“ buvo susijęs kaip vartotojas

M.Sinkevičius iki šiol vadovavo privačiai asmens sveikatos priežiūros paslaugas teikiančiai įstaigai. Jis turi gydytojo kvalifikaciją, taip pat yra viešųjų įstaigų administravimo ir naujosios viešosios vadybos magistras.

Paklaustas, kodėl iškeitė darbą privačioje bendrovėje į darbą valstybinėje įstaigoje, jis sakė, jog iš idėjos. "Gal ir kvailai nuskambės, bet atėjau iš idėjos, nes manau, kad daug šioje srityje galiu nuveikti. Turiu idėjų, kad tai sistemai, kad Lietuvai būtų geriau. Atėjau tikrai ne dėl pinigų",- sakė M. Sinkevičius.

"Sodros" vadovo atlyginimas pastaruoju metu siekia mažiau kaip 4 tūkstančius litų "į rankas".

M.Sinkevičius tebeturi 10 procentų privačios klinikos akcijų. Jis jų neketina perleisti ar atsisakyti, nebent tą lieptų padaryti Socialinės apsaugos ir darbo ministerija. „Tai nesukeltų didelių problemų“, - tikino naujasis „Sodros“ vadovas.

„Nusprendžiau dalyvauti šiame konkurse, nes manau, kad mano patirtis leidžia man efektyviai prisidėti prie šios sistemos reformos“, - teigė M.Sinkevičius.

Jis pripažino iki šiol „Sodroje“ nedirbęs, tačiau buvo susijęs su ja „kaip vartotojas“. „Teikėme jai ataskaitas bei pažymas įvairias“, - kalbėjo M.Sinkevičius.

Jis pabrėžė, kad turi pakankamai vadybininko patirties, o įmonių bei įstaigų, netgi tokių didelių kaip „Sodra“ „efektyvaus administravimo principai bei naujoji viešoji vadyba visur yra vienoda“.

Pakiliai kalbėjo apie „priartėjimą prie žmogaus“

M.Sinkevičius kol kas negalėjo pasakyti, kokių reformų pirmiausi imsis „Sodroje“. „Struktūrą galėsiu įvertinti giliau, kai su ja susipažinsiu. Bet pirmiausia reikia peržiūrėti visą socialinio draudimo sistemą. Man toks įspūdis susidaro, kad „Sodra“ yra per šalta sistema, pernelyg tolima nuo žmonių, todėl žmonės ja ir nepasitiki. „Sodra“ turėtų būti atviresnė, labiau nukreipta į žmogų“, - teigė jis.

M.Sinkevičius negalėjo pasakyti, ar bus mažinamas „Sodros“ aparatas, kuriame dabar dirba apie 4 tūkstančius žmonių: „Reikia peržiūrėti visą sistemą, struktūrą, ir tik tada spręsti“.

Vienas iš didžiausių ir pirminių jo darbų bus inventorizuoti visą fondo turimą turtą: "Mums tikrai reikia inventorizuoti turtą, nes iki šiol nuolat kalbama, kad jis neefektyviai yra naudojamas".

Paklaustas, kaip, jo nuomone, turėtų būti reformuojama valstybinio socialinio draudimo sistema, „Sodros“ vadovas sakė, kad dėl to turi apsispręsti politikai. „O aš jų sprendimus vykdysiu“, - klusniai kalbėjo M.Sinkevičius.

D.Jankauskas teigė, kad Vyriausybė per ateinančią žiemą turėtų apsispręsti, kaip bus reformuota pensijų bei kitų socialinių išmokų sistema. Galvojama ne tik apie pensinio amžiaus palaipsnį ilginimą, bet ir apie dalies pensijų perkėlimą į valstybės biudžetą, efektyvesnį bei taupesnį „Sodros“ administravimą. Būta pasiūlymų netgi didinti įmokas į „Sodrą“. Tačiau, pasak ministro, dėl visų pertvarkos klausimų turėtų būti apsispręsta vėliau.

Ministro pagyros

Socialinės apsaugos ir darbo ministras gyrė naująjį „Sodros“ vadovą. „Manau, kad galima jam pavesti didžiulės įstaigos ateitį – tai, mano galva, jaunas, tvirtas, ryžtingas, sąžiningas žmogus. Bent jau toks įspūdis man susidarė“, - sakė D.Jankauskas.

M.Sinkevičius „Sodros“ vadovo pareigas pradėjo eiti pirmadienį. Iki praėjusio ketvirtadienio jis buvo įmonių grupės, kuriai priklauso bendrovės „Medea klininka“, „Alytaus Medea klinika“ ir „Tauragės Medea klininka“, vadovas. M.Sinkevičius išlaikė šios įmonės dešimtadalį akcijų.

Buvęs „Sodros“ direktorius Mindaugas Mikaila, valstybiniam socialiniam draudimui vadovavęs nuo 2003-ųjų liepos, atsistatydino pernai gruodį. Nuo tada fondui laikinai vadovavo direktoriaus pavaduotoja Česlava Zabulėnienė.

Šių metų rugsėjo pabaigoje buvo paskelbtas konkursas „Sodros“ vadovo pareigoms užimti, kuris baigėsi spalio viduryje. Dokumentus konkursui pateikė trys pretendentai. Tačiau kiti du, pasak ministerijos V.Rupšio, neatitiko kvalifikacinių reikalavimų, todėl konkurse dalyvavo vienintelis M.Sinkevičius.


Šiame straipsnyje: SodraMindaugas Sinkevičius

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių