Naujas knygas keičia skaitytos

Sumažėjusios žmonių pajamos knygynų pardavimus pernai sumažino mažiausiai penktadaliu. Geresnių laikų nei knygynai, nei leidyklos neplanuoja ir šiemet.

Knygų piginti nebebus iš ko, o leidžiama bus tik perkamiausia komercinė literatūra. Tuo metu sunkmetyje nišą radę nenaujų knygų knygynai džiaugiasi augančia plėtra.

Knygynai nesitiki, kad šiemet į juos užsuks daugiau pirkėjų. Pernai penktadaliu kritę pardavimai, planuojama, tokie patys išsilaikys ir šiemet.  

Knygynai kartu su leidyklomis knygų brangimo neplanuoja, kaip ir pigimo.

„Kol kas vilčių dėl knygų pigimo mes nelabai turime, nes tiražai yra sumažėję. Daugelis leidėjų optimizavo savo gamybos apimtis. Tas įtakoja ir knygų kainą“, - teigia knygyno generalinis direktorius Arūnas Vizickas.

„Knygų neperka bibliotekos, tad mes iš karto mažiname tiražus. Mažėja tiražas, kyla kaina. Tie patys knygynai, sumažėjus jų apyvartai, turi didinti antkainius“, - sakė leidyklos generalinis direktorius Saulius Žukas.

Pernai, panaikinus pridėtinės vertės mokesčio lengvatas ir užgriuvus sunkmečiui, knygynams ir leidykloms reikėjo apyvartinių lėšų, tad   pirkėjai buvo masinami dosniomis akcijomis. Šiemet jų taip pat bus, tik nebe tiek daug.

Leidyklos pripažįsta šiemet pasiūlysiančios ir skurdesnį leidinių asortimentą.

„Rizikinga būtų leisti fotoalbumus. Bet jeigu būtų rėmimai, mes tikrai juos leistume ir tikrai juos pirktų. Bet didesnio biudžeto knyga reikalauja apyvartinių lėšų,o šito šiandien tikrai trūksta. Tad daugiau, matyt, dominuos komercinė literatūra. Šalia komercinės literatūros bandom ieškoti ir tokios, kuri būtų ir rimta, ir patraukli“, - kalbėjo S. Žukas

Knygynams ir leidykloms dar bent metams planuojant sąstingį, nišą sunkmečiu rado skaitytų knygų knygynai. Į juos suneštos žmonių jau perskaitytos knygos kainuoja kelis ar net keliolika kartų pigiau nei naujos knygynuose.

„Jeigu aš tų knygų neskaitysiu, tegu kiti žmonės skaito, tiesiog man negaila. Jeigu aš dar galiu nusipirkti tų knygų, kiti negali tegu tada jie ir naudojasi“, - teigia perskaitytas knygas atnešusi skaitytoja.

„Bandome ir matome, kad mums iš krizės yra nauda. Kadangi žmonės iš tikrųjų nebeperka tiek daug knygų knygynuose, kaip pirkdavo iki šiol, ir ateina čia“, - sako skaitytų knygų klubo savininkė Aistė Degutienė.

Skaitytų knygų knygynai džiaugiasi augančiais pirkėjų srautais ir teigia, kad ekonominis sunkmetis jų plėtros nesustabdys.


Šiame straipsnyje: knygynainenaujos knygos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių