Nauja elektrinė - be taršos užtaiso

Būsimoji Klaipėdos šiluminė elektrinė, kuri miestą aprūpins šiluma, mažins viso uostamiesčio aplinkos taršą - joje bus įdiegtos pasaulyje pripažintos ir aplinką tausojančios technologijos.

Nesijaus nemalonių kvapų

Naujos elektrinės statybos projektą įgyvendinančios bendrovės „Fortum Klaipėda" direktorius Juozas Doniela patikino, kad statant termofikacinę elektrinę, kuri degins biologinį kurą ir išrūšiuotas komunalines atliekas, bus naudojamos pažangiausios pasaulyje taikomos technologijos, naudojamos atliekoms deginti.

„Siekiame energiją gaminti neteršdami aplinkos, nes aplinkos apsauga yra vienas svarbiausių mūsų įmonės prioritetų. Todėl pasirinkdami elektrinei reikalingą įrangą, ieškome pačių geriausių variantų, kurie leistų kuo labiau apsaugoti aplinką nuo neigiamo poveikio. Norime Lietuvoje įdiegti skandinavišką požiūrį į aplinkosaugą", - teigė J.Doniela.

Atliekos po pirminio rūšiavimo į Klaipėdos termofikacijos elektrinę bus atvežamos dengtuose sunkvežimiuose ir pilamos į priėmimo bunkerius, sumontuotus uždaroje patalpoje. Oras iš jos bus naudojamas degimo procesui katile palaikyti, todėl aplink elektrinę nebus jaučiama jokių nemalonių kvapų.

Anot J.Donielos, technologijos jau yra tiek pažengusios, kad pačioje jėgainėje įsikurs ir bendrovės biuras.

Atliekos virs šiluma ir elektra

„Kuriant atliekų tvarkymo sistemą, svarbu atliekų rūšiavimą, perdirbimą ir naudojimą sujungti į vientisą grandinę. Lietuvoje šioje srityje jau yra nemažai nuveikta, bet manome, kad artimiausiu metu žmonės pradės dar atsakingiau žiūrėti į juos supančią aplinką ir dar aktyviau rūšiuos atliekas, o į jų namus grįš iš atliekų pagaminta elektra ir šiluma. Tikimės, kad nauja elektrinė bus atliekų tvarkymo sistemos dalis", - kalbėjo J.Doniela.

Klaipėdos termofikacijos elektrinėje numatyta pastatyti vieną 86 megavatų deginimo pajėgumo garo katilą su ardyninio tipo pakura, kuriame atliekos bus deginamos jų specialiai neapdorojant - nesmulkinant ir nedžiovinant. Tai leistų sumažinti energijos gamybos savikainą, nes surinktų atliekų nebereikėtų specialiai ruošti deginimui.

Garo katile nuolat automatiškai bus palaikoma daugiau kaip 850 laipsnių temperatūra - tokiomis sąlygomis skyla didžioji dalis kenksmingų medžiagų (dioksidų ir furanų). Šis reikalavimas yra įtvirtintas ES Atliekų deginimo direktyvoje.

Azoto oksidų kiekis bus mažinamas jau katilo kūrykloje, net nespėjus jiems patekti į valymo įrenginius ir aplinką. Tokia azoto oksidų mažinimo sistema taikoma Europoje naudojamuose naujuose atliekų deginimo įrenginiuose.

Išmetamiems dūmams valyti Klaipėdos termofikacijos elektrinėje bus įrengta pusiau sausa dūmų valymo sistema, kuri, kaip rodo Europos šalyse sukaupta patirtis, yra labiausiai tinkama deginant atliekas. Lietuvoje tokia moderni alternatyviu kuru kūrenama jėgainė bus naujovė, todėl įrangai ir naujausioms technologijoms tiekti bus kviečiami patyrę Vakarų Europos gamintojai.

Siūlomais įrenginiais išvalyti dūmai bus keliskart švaresni nei to reikalauja ES Atliekų deginimo direktyva. Naujoji elektrinė taip pat prisidės prie anglies dvideginio išmetimo į atmosferą mažinimo, nes šiuo metu sąvartynuose šalinamos atliekos labiausiai skatina šiltnamio efektą.

Mažės uostamiesčio tarša

Dėl nuolat brangstančių importuojamų gamtinių dujų Lietuvoje sparčiai kylant šilumos kainoms energijos gamintojai ieško pigesnių ir ekologiškų alternatyvų.

Klaipėdos miesto vicemerė Judita Simonavičiūtė įsitikinusi, kad, pradėjus veikti naujai elektrinei, miesto ir rajono gyventojams šilumos kaina bus gerokai mažesnė, palyginti su kaina, kurią tektų mokėti, jei šiluma būtų gaminama deginant importuojamą kurą - dujas arba mazutą.

Elektrinėje kartu su biologiniu kuru bus deginamos Klaipėdos apskrityje surenkamos komunalinės atliekos, todėl kelis kartus pailgės ir naujojo sąvartyno Dumpiuose eksploatavimo laikas.

Vicemerė pabrėžė, kad lėšos, reikalingos naujo sąvartyno statybai, galės būti naudojamos kitiems visuomenės poreikiams tenkinti.

J.Simonavičiūtės įsitikinimu, pastačius naują jėgainę atsiras galimybė išmontuoti dalį vandens šildymo katilų miesto katilinėse, o tai mažins miesto centrinės dalies taršą.

Pirmoji Baltijos regione

Naująją Klaipėdos termofikacinę jėgainę ketinama statyti Laisvosios ekonominės zonos teritorijoje, šalia Lypkių katilinės. Projekto vertė sieks apie pusę milijardo litų.

Kasmet planuojama sudeginti ne mažiau kaip 110 tūkst. tonų komunalinių atliekų. Naujoje jėgainėje pagaminto šilumos kiekio užteks patenkinti 40 proc. Klaipėdos rajono šilumos poreikio. Elektros energija bus tiekiama į bendrą elektros tinklą.

Baltijos regione atliekas elektros energijai ir šilumai gaminti naudojančių jėgainių kol kas nėra. Kitų Europos šalių gyventojai jau seniai naudojasi tokių elektrinių paslaugomis. Europoje veikia daugiau kaip 400 jėgainių, kuriose komunalinės atliekos panaudojamos energijai gauti. Didžioji dalis jų veikia Prancūzijoje, Vokietijoje ir Italijoje.

Bent po keletą tokių elektrinių turi bemaž visi didieji Vakarų Europos šalių miestai. Iki 2012 metų Europoje planuojama pastatyti dar 100 elektrinių, naudojančių komunalinių atliekų energetinį potencialą.

Vieta: jau netrukus Laisvosios ekonominės zonos teritorijoje, netoli Lypkių katilinės, bus pradėta statyti Klaipėdos termofikacinė elektrinė. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių