Nauja atominė elektrinė - 3,4 tūkst. MW galios

Daugiau nei pusmetį rengta naujos atominės elektrinės poveikio aplinkai vertinimo ataskaita atsakė į esminį klausimą - atominė elektrinė Lietuvoje yra galima ir leistina. Galutinį sprendimą dėl atominės elektrinės veiklos leistinumo Lietuvos aplinkos ministerija priims 2009 metų pirmąjį ketvirtį, pabaigus ataskaitos rezultatų viešą pristatymą Lietuvos ir užsienio šalių visuomenei.

Ataskaitą parengė bendras Suomijos kompanijos „Poyry Energy Oy" ir Lietuvos energetikos instituto konsorciumas.

Ataskaitoje vertintas iki 3,4 tūkst. MW galios atominės elektrinės Lietuvoje statybos ir eksploatacijos sąlygojamas poveikis aplinkai - gyventojams, socialinei ekonominei aplinkai, vandens sistemoms, oro kokybei, augalijai ir gyvūnijai, saugomoms teritorijoms, kultūros paveldui ir t.t.

Taip pat įvertintos ir projekto alternatyvos - dvi galimos statybos aikštelės, esančios Ignalinos atominės elektrinės teritorijoje; technologinės reaktorių alternatyvos - verdančio vandens, suslėgto vandens ir suslėgto sunkiojo vandens; aušinimo būdų alternatyvos. Įvertintas ir nulinės alternatyvos, t.y. nestatyti atominės elektrinės, poveikis aplinkai.

Su naujos atominės elektrinės ataskaita gyventojai gali susipažinti Ignalinos, Zarasų ir Visagino savivaldybių administracijose, „Lietuvos energijos" centrinės buveinės pirmojo aukšto fojė. PAV ataskaita parengta lietuvių, anglų ir rusų kalbomis. PAV ataskaitos tarpvalstybinio derinimo santrauka anglų, rusų, latvių, estų, suomių, vokiečių, suomių ir lenkų kalbomis yra patalpinta naujos atominės elektrinės projektui skirtame internetiniame puslapyje.

Naujos atominės elektrinės poveikio aplinkai ataskaita pradėta rengti „Lietuvos energijos" užsakymu 2008 m. vasario mėnesį. Tolimesniu naujosios atominės elektrinės projekto įgyvendinimu bei PAV ataskaitos viešu pristatymu rūpinsis naujai steigiama bendrovė Visagino atominė elektrinė.

 „Lietuvos energija" ir „Visagino atominė elektrinė", kurios steigimą planuojama baigti iki rugsėjo 1 dienos, yra nacionalinės elektros energetikos bendrovės LEO LT antrinės įmonės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių