Naftos žaliavos brango, o jos produktai - ne

Dėl pasikeitimų didmeninėje rinkoje praėjusią savaitę Lietuvos degalinėse brango degalai. Litras benzino per savaitę pabrango 7 centais, dyzelinas - 5 centais, o dujų kaina nesikeitė.

Šiandien „Statoil" tinklo degalinėse 95 markės benzinas kainuoja 4,10 lito, dyzelinas - 4,43 lito, biobenzinas E-85 - 3,33 lito, dujų kaina siekia 1,85 lito.

Per savaitę (nuo birželio 30 d. iki liepos 8 d.) šviesioji „Brent" nafta, kuri lemia Lietuvos degalų kainas, Londono biržoje brango daugiau doleriu, tačiau jos produktų indeksas nesureagavo taip, kaip paprastai reaguodavo (turėjo pakilti daugiau nei 20 JAV dolerių). Brent žaliavos kaina šiuo metu siekia 139,94 JAV dolerius.

Pasikeitimai pasaulinėje rinkoje turėjo įtakos Lietuvos didmeninei rinkai. Per savaitę benzinas brango apie 2 centus, dyzelinas - apie 6 centus, o dujos - 15 centų. Pasak „Lietuva Statoil" Pardavimų ir tiekimo departamento direktoriaus Skirmanto Mačiuko, dujų brangimą lėmė kompanijos „Gazprom" pranešimas, jog metų gale bus didinama jų kaina, taip pat turėjo įtakos ir naftos žaliavos, iš kurios gaminamos dujos, kainos kilimas.

Pasak S. Mačiuko, per savaitę benzino Platts indeksas nukrito apie 8 dolerius, o dyzelino Platts pakilo apie 16 dolerių.

„Prabrangus žaliavai, o produktams - ne, mažėja gamyklų marža ir jos mažina arba stabdo gamybą, o rinkoje nustojamos kaupti produktų atsargos", - teigia S. Mačiukas. Pasak jo, kai rinkoje ima trūkti produktų, jų kaina dar labiau auga, nes rinkos dalyviai nežino, kas vyks toliau ir rinkoje jaučiama įtampa.

Nuo 2008 m. pradžios naftos žaliavos kaina išaugo apie 40 proc. Praėjusios savaitės naftos kainos kilimo pagrindinė priežastis - susilpnėjęs JAV doleris. Per dvi savaites jis nukrito daugiau nei 4 proc. ir pasiekė rekordines šių metų žemumas.

Kritus dolerio vertei, padaugėjo spekuliacinių sandorių naftos žaliavos rinkoje. Praėjusią savaitę tarp OPEC šalys narės pradėjo kalbėti, kad naftos žaliavos kaina gali kilti iki 170 dolerių už barelį.

Pasak S. Mačiuko, vien ši žinutė padidino naftos žaliavos kainą, nes prasidėjo spekuliacinių sandorių banga - investuotojai nukreipė lėšas į naftos ateities sandorius, tikėdamiesi uždirbti.

Analitikai tvirtina, kad liepos, rugpjūčio ir rugsėjo mėnesiai pasaulinei produktų rinkai yra svarbūs, nes jų metu Karibų jūroje prasideda tropinės audros, dėl kurių gali sutrikti naftos žaliavos tiekimas ir produktų gamyba.

„Uraganai sutrikdo ne tik JAV produktų gamybą, bet ir sukliudo tarp JAV ir Europos vykstantiems naftos produktų mainams. Jeigu JAV trūksta benzino, jis yra įsivežamas iš Europos ir atvirkščiai - kai Europoje trūksta dyzelino, jis importuojamas iš JAV. Prasidėjus tropinėms audroms, produktų gamyba ir perskirstymas sutrinka ir tai pajunta visa pasaulinė rinka", - teigia S. Mačiukas. Jo teigimu, nors uraganų sezonas dar neprasidėjo, tačiau pirmųjų audrų požymiai jau paveikė rinką - kainos kilo.

Praėjusią savaitę rinkoje taip pat buvo ir teigiamų ženklų. Vienas iš jų - informacija, jog Iranas dviem mėnesiams įšaldo savo branduolinę programą. Tai sumažino įtampą Artimuosiuose Rytuose, kuriuose išgaunama svari pasaulinės naftos žaliavos dalis. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių