Naftos žaliava vėl pinga

Per savaitę šviesioji „Brent" nafta Londono biržoje pabrango 3 doleriais ir šiandien kainuoja 111 JAV dolerių už barelį. Vakar jos kaina rinkoje siekė 114 JAV dolerių.

Pasak „Lietuva Statoil" pardavimų ir tiekimo departamento direktoriaus Skirmanto Mačiuko, naftos žaliavos kainos kilimui daugiausiai įtakos turėjo geopolitinės priežastys - Rusijos ir Gruzijos konfliktas ir nežinomybė, kaip jis paveiks naftos žaliavos tiekimą iš Azerbaidžano į Europos rinką.

Naftos kaina iš karto paaugo Rusijai pranešus, jog reaguos į Lenkijos ir JAV susitarimą dėl priešraketinės bazės kūrimo Lenkijoje ne tik diplomatinėmis priemonėmis. Prie kainos kilimo prisidėjo ir dolerio kurso kritimas euro atžvilgiu, sumažėjusios naftos produktų atsargos JAV ir padidėjęs žaliavos poreikis Azijos rinkose.

Roterdamo biržoje brango benzinas ir dyzelinas

Pabrangus naftos žaliavai, Roterdamo biržoje kilo naftos produktų indeksai. Benzino Platts indeksas per savaitę paaugo 35 JAV doleriais, o dyzelino Platts indeksas paliko 38 doleriais.

Pasak S.Mačiuko, naftos produktų kainas veikia ne tik pasikeitimai naftos žaliavos rinkoje, bet ir prasidedantys planiniai Europos naftos perdirbimo gamyklų remontai. Pirmoji apie planinį uždarymą pranešė Portugalijos naftos perdirbimo gamykla. Tokius pat planus pristatė ir „Neste" gamykla Suomijoje, „StatoilHydro" gamykla Norvegijoje ir „Shell" gamykla Olandijoje.

Degalinėse brango benzinas ir dyzelinas, o dujos atpigo

Pokyčiai pasaulinėje rinkoje lėmė pasikeitimus Lietuvos didmeninėje rinkoje. Per savaitę litras benzino pabrango apie 6 centais, dyzelino kaina kilo 10 centų, o dujos atpigo 10 centų. Dėl kainų pokyčių didmeninėje rinkoje litras A 95 markės benzino degalinėse pabrango 2 centais, dyzelino kaina taip pat kilo 2 centais už litrą, o dujos atpigo 7 centais.

Šiandien litras A 95 markės benzino „Statoil" degalinėse kainuoja 3,80 lito, dyzelinas - 3,98 lito, biobenzinas E-85 - 3,33 lito, o dujos - 2,07 lito.

Jau vakar rinką pasiekė geros žinios - buvo atnaujintas naftotiekio Baku-Tbilisis-Ceihanas darbas, kuriuo per dieną Europos rinkai pateikiama apie 900 tūkst. barelių naftos žaliavos. Tai suteikia naftos žaliavos rinkai stabilumo ir stabdo jos kainos kilimą. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių