Naftos žaliava pigo, tačiau kuro kaina kilo

Praėjusią savaitę naftos žaliavos rinkoje buvo užfiksuotas kainos kritimas. Per savaitę žaliava pigo apie du dolerius už barelį.

Praėjusį pirmadienį, birželio 9 d., Londono biržoje „Brent" šviesioji nafta kainavo 135,38 JAV dolerio, savaitės pabaigoje - 133,6 dolerius.

Didmeninė rinkoje dėl savaitės pradžioje pasaulinėje produktų rinkoje įvykusio ženklaus kainos augimo degalai brango. Litras benzino didmeninėje rinkoje nuo pirmadienio pabrango apie 2 ct, litras dyzelino - apie 6 ct, o litras dujų - apie 2 ct.  

Praėjusią savaitę litras benzino mažmeninėje rinkoje pabrango apie 5 ct, dyzelinas - apie 4 ct, o dujų kaina nesikeitė.

Praėjusį pirmadienį litras 95 markės benzino „Statoil" degalinėse kainavo 4,01  Lt, dyzelino kaina siekė 4,37 Lt, biobenzinas E-85 - 3,19 Lt, dujos - 1,85 Lt. Šiandien 95 markės benzinas degalinėse kainuoja 4,06 Lt/l, dyzelinas - 4,41 Lt , biobenzinas E-85 - 3,19, o dujos 1,85 Lt.

Pasak  „Lietuva Statoil" pardavimų ir tiekimo departamento direktoriaus Skirmanto Mačiuko, šią savaitę degalų kainos kilo reaguodamos į praėjusios savaitės brangimą. Tikėtina, kad šiek tiek stabilizavusis situacijai naftos žaliavos rinkoje ir kainoms pradėjus kristi, kainos keisis ir didmeninėje, o paskui ir mažmeninėje rinkoje. Šios savaitės mažmeninės kainos dar nespėjo sureaguoti į didmeninės kainos augimą. „Jei pasaulinėse rinkose kaina mažės, turėtų sumažėti ir didmeninės rinkos kaina, o vėliau keistųsi ir mažmeninės rinkos kainos", - teigia S.Mačiukas.

Jo teigimu, dar vienas svarbus praėjusios savaitės įvykis - tai didžiųjų pasaulio valstybių - G-8 energetikos ministrų susitikimas, kuriame buvo svarstomi naftos gavybos ir tiekimo klausimai.

„Šalių atstovai pripažino, kad pagrindinė problema yra ne naftos žaliavos trūkumas, bet pasenusios technologijos, dėl kurių naftos žaliavos gavybos mastai yra sumažėję ir kurių neužtenka norint patenkinti išaugusius poreikius", - teigia S. Mačiukas.

Pasak jo, naftą išgaunančios ir eksportuojančios šalys yra nepasiruošę tokiam žaliavos poreikio ir suvartojimo augimui, koks yra dabar.

„Ši žinia yra pakankamai negatyvi, tačiau tuo pačiu ji suteikia vilčių, kad naftos gavybos problemos, su kuriomis jau susidūrė Rusija ir Meksika, bus keliamos aikštėn ir bus atkreiptas didesnis dėmesys į gavybos technologijų atnaujinimą ir būtinybę investuoti į jas", - aiškina S.Mačiukas.

„Kauno dienos“ nuotr.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių