Nafta iš Venesuelos į Baltarusiją - per Lietuvą?

Baltarusijai ir Rusijai nesutariant dėl naftos importo ir tarifų antradienį paskelbta, kad Lietuvos kaimynė ir Venesuela sutarė dėl naftos tiekimo.

Jei baltarusiai iš tiesų netrukus imtųsi importuoti naftą iš Venesuelos, bent kol kas realiausias maršrutas - per Latviją.

Tačiau tuomet pajamų gautų ir naftotiekį Lietuvos teritorijoje valdanti "Orlen Lietuva", nors tai pareikalautų ir investicijų, rašo "Verslo žinios".

Baltarusijos naujienų agentūra "Beita" skelbia, kad netrukus turėtų būti pasirašyti susitarimai dėl Venesuelos naftos tiekimo Baltarusijai.

Jei iš tiesų Baltarusija imsis naftos importo iš Venesuelos, iškiltų transporto klausimas. Realiausia galimybė importuoti naftą - per Baltijos šalis. Tam tinka Būtingės terminalas, kuris šiuo metu priklauso "Orlen Lietuva", tačiau jis naudojamas pačios įmonės reikmėms.

Tuo tarpu transportuoti naftą naftotakiu iš Ventspilio į Baltarusiją, pasak J.Komaro, taip pat nėra techninių galimybių - reikia investicijų į vadinamąjį reversą, tai yra sudaryti galimybes pumpuoti naftą atgal į abi puses, nes dabar galima tik Latvijos kryptimi. Tai pareikalautų papildomų investicijų į pumpavimo stotis - investuoti turėtų ir latviai, ir lietuviai, ir baltarusiai.


Šiame straipsnyje: nafta

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių