Nacionalinė kredito unija – nemoki, atšaukta veiklos licencija

Nacionalinė kredito unijos (NKU) pripažinta nemokia, jos veiklos licencija atšaukta visam laiku. Artimiausiu metu Vilniaus apygardos teismui bus teikiamas prašymas NKU iškelti bankroto bylą.

Toks sprendimas ketvirtadienį priimtas, laikinajam NKU administratoriui pateikus išvadą, kad jos turtas yra mažesnis už įsipareigojimus, pranešė Lietuvos bankas.

Administratorius pateikė išvadą, kurioje nurodoma, kad 2012 metų gruodžio 13 dieną unijos grynoji vertė buvo 99,1 mln. litų, o įsipareigojimai - 123,4 mln. litų, o turto grynoji vertė buvo 24,3 mln. litų mažesnė už įsipareigojimus.

Pagrindinė to priežastis – didelės paskolos, kurių didžiąją dalį NKU suteikė antrąjį 2012 metų pusmetį. Laikinojo administravimo metu, pasitelkus Registrų centro turto vertintojus, nustatyta, kad vien už 13 abejotinų paskolų įkeisto turto vertė yra ne 58,3 mln. litų, kaip deklaruodavo pati NKU, o beveik 30 kartų mažesnė – 2,1 mln. litų.

Lietuvos banko Priežiūros tarnybos tikslinio inspektavimo metu pernai spalį buvo nustatyta, kad NKU vykdo itin rizikingą ir neskaidrią veiklą, keliančią grėsmę indėlininkų pinigų saugumui. Nustatyta, kad paskolos buvo suteikiamos tinkamai neįvertinus rizikos – neanalizuojamas kredituojamų įmonių verslo planų realumas, jų įgyvendinimo perspektyvos, netikrinama, ar būsimi skolininkai pateikė teisingus duomenis, būtinus jų rizikai įvertinti.

Taip pat nustatyta, kad Lietuvos bankui pateikiamose ataskaitose neatspindėta reali NKU finansinė būklė.

Atsižvelgdamas į recidyvinius teisės aktų pažeidimus ir tai, kad net ir po inspektavimo ši unija tęsė rizikingą veiklą, Lietuvos bankas gruodį nušalino NKU vadovybę, apribojo jos veiklą, o kredito įstaigos finansinei būklei ir jos veiklos perspektyvoms įvertinti skyrė laikinąjį administratorių Alvydą Mogenį.

Generalinei prokuratūrai ir Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybai (FNTT) atliekant ikiteisminį tyrimą dėl 25 mln. litų galimo iššvaistymo, buvo sulaikyti trys NKU vadovai, tarp kurių buvo ir unijos valdybos narys, Darbo partijos kandidatas pernai vykusiuose Seimo rinkimuose Žilvinas Putramentas. Taip pat buvo sulaikyti ir NKU valdybos pirmininkas Arnoldas Žvikas ir administracijos vadovas Artūras Vasiliauskas.

Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento prokuroras Simonas Minkevičius gruodžio 13-ąją teigė, kad kol kas nėra jokių duomenų, jog su nusikalstamos grupuotės veikla, kai iš kredito unijų apgaulingai buvo gauta daugiau nei 60 mln. litų paskolų, gali būti susijusi Darbo partija. Gruodžio 18 dieną S.Minkevičius atskleidė, kad yra duomenų, jog Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas susijęs su NKU kreditais, tačiau tuo pačiu tvirtino, jog tie kreditai gali būti teisėti.

V.Uspaskichas gruodžio 14 dieną pripažino, kad iš  NKU ėmė kreditą, tačiau jo dydžio ir paskolos paskirties politikas neįvardijo. V.Uspaskichas taip pat tvirtino, kad NKU byla nesusijusi su jo vadovaujama politine organizacija.

Ieškodamas galimybių pratęsti šios unijos veiklą, laikinasis administratorius kreipėsi į unijos narius ragindamas prisidėti atkuriant jos veiklą. Negavęs pasiūlymų iš pajininkų ir įvertinęs unijos finansinių srautų prognozes bei kitas aplinkybes, laikinasis administratorius pateikė išvadą, kad realių galimybių atkurti šios kredito unijos veiklos stabilumą ir patikimumą nėra. Kartu pasiūlyta spręsti klausimą dėl NKU bankroto bylos iškėlimo.

Pagal Indėlių ir įsipareigojimų investuotojams draudimo įstatymą poveikio priemonės dėl nemokumo pritaikymas yra draudžiamasis įvykis, todėl kredito unijos indėlininkams bus išmokamos indėlių draudimo išmokos.

Draudimo išmokos bus mokamos ir apskaičiuojamos vadovaujantis valstybės įmonės „Indėlių ir investicijų draudimas“ patvirtinta tvarka, pagal kurią, kompensuojama 100 proc. indėlio sumos, neviršijančios 100 tūkst. eurų (345,3 tūkst. litų). Išmoka klientui išmokama per 20 darbo dienų nuo draudžiamojo įvykio dienos – sausio 24 dienos, „Indėlių ir investicijų draudimo“ taryba išmokų mokėjimo terminą gali pratęsti, bet ne ilgiau kaip 10 darbo dienų.

Nacionalinė kredito unija (tuometinė Medicinos kredito unija) įkurta 1996 metais, tuomet ji buvo viena pirmųjų tokių įstaigų Lietuvoje. Unija turi skyrius Vilniuje, Kaune ir Panevėžyje, sparčiai plėsti pradėjo 2004 metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nusišnekat

nusišnekat portretas
Tai ką,pagal jus skiedalai kiti ne žmonės,kad domitės tik Uspaskiku.Juk nukentėjo daugybė indėlininkų.Kaip Lietuvoje lengva,įsteigei banką,prisirinkai milijonų,juos pasidalinai,atsėdėjai mėnesį ir laisvas.Steigi kitą uniją.

as

as portretas
Tai kodel pilnas internetas .Kodel leidzia jiems dirbti toliau.

as

as portretas
Šiuo metu unija vienija virš 1900 narių iš Vilniaus miesto ir rajono, unijos kapitalas nuolat didėja, o kiekvienų metų veiklos rodikliai gerėja. Unija plečiasi ir stiprėja tik Jūsų dėka! Tai is interneto,unijos puslapio.Kaip tai suprasti,jei veikla sustabdyta.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių