Muito mokesčio panaikinimas į Baltarusiją tiekiamai naftai Rusijai bus naudingas

Rusija per vidutinės trukmės laikotarpį gaus žymiai daugiau negu praras per trumpą laikotarpį, panaikinusi muito mokestį Baltarusijos reikmėms tiekiamai naftai, įsitikinusi Rusijos Ekonominės plėtros ir prekybos ministrė Elvyra Nabiulina.

"Jeigu kalbėtume iš esmės, tai reiškia grįžimą prie tų ekonominių sąlygų, kurios buvo 2009 metais", - sakė E.Nabiulina žurnalistams.

Rusija ketina panaikinti muito mokestį į Baltarusiją tiekiamai naftai, kai ši ratifikuos visą paketą dokumentų, susijusių su Vieningąja ekonomine erdve. Tikimasi, kad Baltarusija tai padarys artimiausiu metu.

Susitarimais taip pat numatyta, kad už eksportuojamą į kitas šalis rusišką naftą gautas lėšas Baltarusija 100 procentų perduos į Rusijos biudžetą.

Šiuo metu pagal ankstesnį susitarimą, 2010 metais Baltarusija savo reikmėms gaus 6,3 mln. tonų naftos be muito mokesčio iš bendro 21,5 mln. tonų naftos kiekio, tiekiamo į Baltarusiją.

E.Nabiulina sakė, kad ekspertų skaičiavimais, atsisakius muito mokesčio, ekonominis efektas Baltarusijai sudarys 3,912 mln. dolerių.

"Rusijos ekonomiką per vidutinės trukmės laikotarpį gaus daugiau negu per trumpą laikotarpį praras, atsisakiusi muito mokesčio", - sakė E.Nabiulina.

Vadovaujantis šia schema, Rusijai turės naudos iš padidėjusios rusiškos naftos produktų rinkos.

Kalbėdama apie Maskvoje įvykusias derybas, Rusijos Ekonominės plėtros ir prekybos ministrė pranešė, kad jose, be Baltarusijos, taip pat dalyvavo ir Kazachstanas. Jose buvo aptarinėjami vien ekonominiai klausimai.


Šiame straipsnyje: naftaBaltarusijaRusija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių