„Moodys": koalicijos skilimas nepakenktų šalies reitingams

Bet koks Lietuvos koalicijos skilimas neturėtų pakenkti šalies ekonomikai ir ilgalaikio skolinimosi reitingui Baa1, pareiškė tarptautinė reitingų agentūra "Moodys Investor Service".

Liberalų ir centro sąjungos užuominos apie galimybę palikti koaliciją neturėtų sumažinti investicijų, o partijos netaps "labai populistinėmis", nes iki rinkimų liko dar dveji metai, sakė "Moody's" analitikas Kennethas Orchardas (Kenetas Orčardas).

"Nemanome, kad koks nors politinis nestabilumas turės įtakos ekonomikos atsigavimui. Tai Lietuvoje vyko jau ne kartą ir nepanašu, kad dėl to būtų keičiami investiciniai sprendimai", - sakė K.Orchardas.

Politinė sumaištis "niekada nėra gerai, ypač kai šalis mėgina atsigauti po sunkios krizės", mano analitikas.

"Vyriausybė turi didelių planų vieneriems ar dvejiems metams. ir stabili politinė padėtis padėtų įgyvendinti tuos planus. Jei matytume, kad politinis nestabilumas kelia problemų fiskalinės konsolidacijos srityje, būtume labiau sunerimę", - kalbėjo jis.

Vyriausybei siekiant sumažinti pernai iki 9 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) išaugusį biudžeto deficitą, tarp partijų atsiranda įtampa.

Sumažintos išlaidos ir defliacijos naudojimas bendrovių konkurencingumo didinimui paskatino "Moody's" kovo 31 dieną pagerinti Lietuvos ilgalaikio skolinimosi reitingo Baa1 perspektyvą iš neigiamos į stabilią.

Po žlugusio balsavimo dėl tiesioginių merų rinkimų Liberalų ir centro sąjunga pareiškė svarstanti galimybę pasitraukti iš trapios valdančiosios koalicijos. Netrukus po to Seimo pirmininkė Irena Degutienė pareiškė, kad liberalcentristai gali ieškoti preteksto trauktis iš koalicijos, tačiau vėliau toną sušvelnino. Premjeras Andrius Kubilius ketvirtadienį sakė nemanąs, kad liberalcentristai ieškotų kokių nors "papildomų manevrų galimybių".

Šiuo metu keturių partijų valdančioji koalicija Seime neturi formalios daugumos - jai atstovauja 70 parlamentarų iš 141.


Šiame straipsnyje: koalicijaslolinimosi reitingai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių