Mokslininkas apie Baltijos AE: visada išlieka rinkos prisotinimo pigiu produktu perspektyva

"Regionui, kuriam priklauso Lietuva, Kaliningrado sritis, Latvija, Estija, Vidurio ir Šiaurės Lenkija bei Baltarusijos šiaurės vakarų dalis, netolimoje ateityje prireiks papildomų elektros energijos gamybos pajėgumų. Vienaip ar kitaip, ši elektros energija bus perduodama jau esamais ir dar tik statomais elektros tiltais. Esant šioms aplinkybėms, atominė elektrinė Rusijos Federacijos vakarų anklave, taip pat kitos regione planuojamos atominės elektrinės akivaizdžiai bus naudingos visiems žaidėjams", – RBMC pareiškė Lietuvos energetikos konsultantų asociacijos (LEKA) prezidentas, docentas Valdas Lukoševičius, teigiama praneime spaudai.

"Nesant naujų energijos šaltinių, būsimų poreikių patenkinti nepavyks", – mano jis. 

"Specialistai pažymi, kad elektros energijos vartojimas Baltijos šalių ir Šiaurės Europos rinkose jau šiandien gerokai padidėjo. Taigi atsiranda ir šios daug energijos reikalaujančios rinkos prisotinimo ganėtinai pigia produkcija perspektyva. Žvelgiant į padėtį dar plačiau, ta prasme, kad Vokietija planuoja iki 2022 metų atsisakyti elektros energijos gamybos savo teritorijoje esančiose atominėse elektrinėse, matyti, kad elektros energijos deficitas šioje Europos dalyje ir jos poreikiai tampa tiesiog labai dideli", – tęsė mokslininkas. 

Jo nuomone, vokiečių iniciatyvos jau išprovokavo elektros energijos deficitą Vokietijoje, o tai savo ruožtu skatina kainų augimą. Dabar vokiečiai energiją importuoja iš Prancūzijos ir Čekijos ir, RBMC pašnekovo nuomone, "niekas netrukdys jiems pirkti pigios elektros energijos, kurią gamins Baltijos atominė elektrinė Kaliningrado srityje, iš Rusijos". 

Lietuvos energetikos konsultantų asociacijos prezidentas mano, kad padėčiai, kuri elektros energijos rinkoje gali susiklostyti artimoje ateityje, ruoštis reikia jau dabar. 

Pagrindine stabilaus ir subalansuoto sistemos veikimo sąlyga jis laiko "patikimų jungiamųjų elektros tiltų buvimą". 

Kalbėdamas apie galimą valstybės, kaip juridinio asmens, dalinį dalyvavimą projektuojant kitų valstybių teritorijoje esančias atomines elektrines, jas statant ir eksploatuojant, ekspertas pabrėžė, kad "valstybės investicijos į projektus, kuriuos įgyvendina privačios įmonės, turi būti minimaliausios". 

Nekomercinė partnerystė "Tarptautinės žurnalistikos plėtros paramos centras Rusijos-Baltijos žiniasklaidos centras" (RBMC) atlieka atominės energetikos perspektyvų Baltijos jūros regione tyrimą. Viena iš tyrimo dalių susijusi su Lietuvos politikų, energetikų ir ekonomistų nuomonių rinkimu ir nagrinėjimu.


Šiame straipsnyje: atominė elektrinė

NAUJAUSI KOMENTARAI

666

666 portretas
duok dieve kad ji ir jo artimuosius pasiektu radiacija , va butu idomu ka jis tada apie perspektyvas

megztabereciai

megztabereciai portretas
jus mirsit tikrai ne nuo radiacijos...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių