Mokesčiai kitąmet gali kilti, išmokos – mažėti (papildyta)

Premjeras sako, kad bus būtina kitais metais gerokai sumažinti biudžeto deficitą. Neneigiama, kad tam gali prireikti mažinti išmokas ir didinti mokesčius.

Išvardijo tris galimus variantus

Ketvirtadienį atsakydamas į žurnalistų klausimus Vyriausybės vadovas Andrius Kubilius pakartojo, kad 2011 metais Lietuva turi pasiekti biudžeto deficito sumažinimo nuo 8,5 iki mažiau kaip 6 procentų bendrojo vidaus produkto. „Tai reiškia, kad reikės surasti, kaip sutaupyti arba papildomai surinkti į biudžetą maždaug 3-3,5 milijardo litų“, - teigė premjeras.

Norint tokį tikslą pasiekti, anot A.Kubiliaus, tėra trys galimi variantai – siekti papildomų pajamų iš ekonomikos augimo ir kovos su šešėline ekonomika, didinant pajamas iš mokesčių bei mažinant išlaidas. Tarp jų gali būti ir socialinės. „Kitokių alternatyvų nėra, tik šie trys būdai. Todėl mes turėsime pasirinkti, kurie iš jų galėtų būti pritaikyti kitais metais siekiant mažinti biudžeto deficitą“, - kalbėjo ministras pirmininkas.

Tačiau A.Kubilius atsisakė konkrečiai pasakyti, kokiais būdais bus to siekiama. Jis tik neatmetė, kad galimi įvairūs variantai.

„Visi kartu rasime sprendimus“

Paklaustas, ar tarp galimų biudžeto deficito mažinimo priemonių gali būti ir nepopuliarūs, pavyzdžiui, mokesčių didinimas ar naujų įvedimas, socialinių išmokų ir kitų biudžeto išlaidų mažinimas, premjeras atsakė to nepatvirtindamas, bet ir nepaneigdamas tokios galimybės: „Kokiais būdais mes pasieksime deficito mažinimo, apsispręsime visi kartu, įsiklausydami į Tarptautinio valiutos fondo bei kitų ekspertų rekomendacijas, tardamiesi tarpusavyje, atsižvelgdami į situaciją tarptautinėse paskolų rinkose, euro zonoje, kuri, kaip žinote, kol kas yra gana sudėtinga. Esu tikras, kad visi kartu rasime tinkamus sprendimus“.

Tarptautinio valiutos fondo ekspertai siūlė svarstyti galimybę apmokestinti pensijas, mažinti motinystės ir kitas socialines išmokas, trumpinti motinystės atostogų laiką. Vyriausybė yra užsiminusi apie galimą nekilnojamojo turto įvedimą, planus didinti dyzelino ir tabako gaminių akcizus.

Apie pasirengimą ruošti kitų metų biudžeto projektą bei visus su juo susijusius mokestinius bei socialinius įstatymus Vyriausybė diskutavo uždarame savo pasitarime trečiadienį. Kol kas nebuvo prieita vieningos nuomonės, kokių ekonominių veiksmų teks imtis, mažinant biudžeto deficitą 2011 metais.

Kalbėjo skeptiškai

Dar gegužės pradžioje A.Kubilius labai atsargiai ir skeptiškai kalbėjo apie būtinybę mažinti socialines išmokas ir apmokestinti pensijas, tvirtino, kad apie tai esą „šiuo metu“ nėra galvojama. Kita vertus, Vyriausybės vadovas neatmetė, kad gali būti didinami mokesčiai. Premjeras taip pat neigiamai atsakė į klausimą, ar neketinama kitąmet sumažinti pridėtinės vertės mokesčio bent jau maisto produktams.

„Tikrai nematau tokių galimybių ir siūlau žiūrėti į visą kontekstą, matyti visus iššūkius finansų sistemai. Jeigu mes norime ateityje išvengti tokių problemų, su kuriomis susiduria Graikija, jei mes norime išvengti galimų kokių nors neramių nuotaikų tarptautinėse finansų rinkose įtakos mums, mes turime ir toliau laikytis labai griežtos finansų politikos. Tikrai negalime galvoti, kad jau galime atleisti diržą“, - tvirtino jis.

„Tai reikalauja galvoti ne apie mokesčių mažinimą, o apie tai, ar nereikia ieškoti kokių nors papildomų mokestinių pajamų ir kokias išlaidas reikia mažinti, negu kad galvoti, jog galime atsipalaiduoti, atleisti diržą ir gyventi linksmai ir laimingai“, - gegužės pradžioje pridūrė ministras pirmininkas.

Koalicijos partneriai – prieš

Premjeras ne kartą yra pasisakęs už nekilnojamojo turto mokesčio įvedimą. Tačiau ši idėja nesulaukia valdančiosios koalicijos partnerių paramos.

Ketvirtadienį liberalcentristai paragino A.Kubiliaus vadovaujamą Tėvynės sąjungą – Lietuvos krikščionis demokratus „nustoti gąsdinti žmones šiuo nauju mokesčiu“. „Liberalcentristų frakcija ragina koalicijos partnerius – konservatorius – atsižvelgti į šalies ekonominę situaciją, į socialiniams partneriams duotus pažadus bei į mažesnių koalicijos partnerių nuomonę ir nebegąsdinti piliečių, jog nekilnojamojo turto mokestis gali būti įvestas jau artimiausiu metu“, - teigiama šios frakcijos pareiškime.

Pernai kovojant su ekonomine krize Vyriausybė ne kartą karpė valstybės biudžetą, įskaitant ir iš jo mokamus atlyginimus, socialines išmokas, pensijas. Taip pat buvo didinami mokesčiai. Visa tai buvo daroma nepaisant praėjusių metų pavasarį platintų pareiškimų apie neplanuojamus pensijų ir socialinių išmokų mažinimus bei mokesčių didinimus.


Šiame straipsnyje: kubiliusmokesčiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių