Mokesčiai - atgal į gyventojų kišenę

Kaip rašė garsus JAV politikos veikėjas, gyvenime neišvengiami yra du dalykai – mirtis ir mokesčiai. Sunku būtų ginčytis – nesame nemirtingi, o ir mokesčius tenka mokėti visiems. Gera žinia yra ta, kad nors mokesčius mokėta reikia, dalį jų galime susigrąžinti.

Ne visi žino, kad galima susigrąžinti

Lietuvoje jau kelis metus galioja įstatymai, kurie leidžia gyventojams susigrąžinti dalį į valstybės biudžetą sumokėto gyventojų pajamų mokesčio. Įstatymai numato bent kelis atvejus, kuriais galima susigrąžinti gyventojų pajamų mokesčio permoką, pvz. kai gyventojas dirbo nepilnus metus arba mokėjo įmokas už studijas ar gyvybės draudimą. Vis dėlto, nemaža galis gyventojų arba nežino, kad turi galimybę atgauti mokestį, arba turi nepilnas žinias apie mokesčio grąžinimo procedūrą bei atvejus, kuriais galima susigrąžinti mokestį.

Pasak mokesčių grąžinimo paslaugas teikiančios viešosios įstaigos „Šeimos aruodas“ direktoriaus Sauliaus Bytauto, dalis gyventojų dėl informacijos trūkumo nepasinaudoja visomis mokesčių lengvatomis, todėl jiems teisėtai priklausančius pinigus atiduoda valstybei.

„LR gyventojų pajamų mokesčio įstatymas suteikia teisę gyventojams susigrąžinti mokesčio permoką ne tik už einamuosius, bet ir už 5 praėjusius kalendorinius metus. Mūsų praktikoje pasitaiko atvejų, kai už praėjusius metus gyventojui sugrąžiname kelių tūkstančių litų gyventojų pajamų mokesčio permoką. Todėl aktyviai skatiname gyventojus šią galimybę išnaudoti ir papildyti savo sąskaitas pinigais, kurie gyventojams teisėtai priklauso“, - teigė S. Bytautas.

Pagalba susigrąžinant mokesčius – atgaukmokescius.lt 

Pasak VŠĮ „Šeimos aruodas“ vadovo, įstatymų bei mokesčių grąžinimo procedūros nežinojimas yra pagrindinės priežastys, dėl kurių gyventojai nesusigrąžina jiems priklausančių gyventojų pajamų mokesčio permokų.

„Esame pastebėję, kad nemaža dalis gyventojų nepasidomi galimybe susigrąžinti mokesčio permokų, manydami, kad jų atveju susigrąžinti mokesčio nėra galima. Siekdami paskatinti gyventojus pasidomėti, kviečiame juos registruotis mūsų svetainėje atgaukmokescius.lt. Mūsų specialistai su visais užsiregistravusiais gyventojais susisiekia ir padeda nemokamai išaiškinti galimybes susigrąžinti gyventojų mokesčio permoką“, - teigė pašnekovas.

Permoka paprastai grąžinama per 1 mėnesį

Norėdamas susigrąžinti gyventojų pajamų mokesčio permoką, gyventojas turi užpildyti atitinkamų metų gyventojų pajamų mokesčio deklaraciją ir pateikti ją Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI). Pagal LR mokesčių administravimo įstatymą, mokesčio permoka yra grąžinama ne vėliau kaip per 90 dienų nuo deklaracijos pateikimo VMI dienos (jei deklaracija teikiama po atitinkamų metų gegužės 1 d.).

Pasak p. Bytauto, per pastaruosius kelerius metus VMI yra padariusi didžiulį darbą, siekdama palengvinti gyventojams pajamų deklaracijos pildymo procesą. Vis dėlto, nemažai daliai gyventojų deklaracijos pildymo procesas išlieka painus bei atimantis nemažai laiko.

„Žinodami, kad mokesčių grąžinimo procedūra priklauso nuo kokybiško gyventojų pajamų deklaracijos užpildymo, visiems savo klientams, pageidaujantiems susigrąžinti mokestį, padedame paruošti atitinkamų metų pajamų deklaracijas bei pateikiame jas Valstybinei mokesčių inspekcijai. Teisingai užpildžius pajamų deklaraciją, mokesčio permoka į gyventojo banko sąskaitą parastai yra pervedama per 1 mėnesį“, - teigė pašnekovas. 
Nepabandęs, nesužinosi

Nors mokesčių susigrąžinimas gali būti puikus būdas papildyti savo sąskaitą papildomais pinigais, specialistai teigia neretai susiduriantys su gyventojų pasyvumu bei nepagrįstu įsitikinimu, kad jų atveju susigrąžinti mokesčio permokos nėra galimybių.

Tačiau, pasak „Atgauk mokesčius“ specialistų, išsiaiškinus visas aplinkybes, neretai paaiškėja, kad gyventojui priklauso keli šimtai litų grąžintinos mokesčio permokos sumos. „Tokie atvejai – maloniausia mūsų darbo dalis, kuomet klientą galime pradžiuginti geromis naujienomis“, - teigė S.Bytautas.

„Atgauk mokesčius“ paslauga šiuo metu yra teikiama Vilniuje ir Klaipėdoje. Kitas metais paslaugą ketinama pradėti teikti ir kituose šalies miestuose.


Šiame straipsnyje: mokesčiaiVMI

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių