Mokėk daugiau – dirbsiu viršvalandžius

Tyrimų bendrovės „RAIT" ir Lietuvos laisvosios rinkos instituto liepos mėnesį atliktoje reprezentatyvioje apklausoje buvo siekiama išsiaiškinti, kiek valandų per savaitę žmonės sutiktų dirbti už tam tikrą atlyginimą.

Tam, kad užsidirbtų norimą atlyginimą, žmonės sutiktų dirbti viršvalandžius, o už šiuo metu mokamą vidutinį atlyginimą sutiktų dirbti apie 30 valandų per savaitę. Darbo kodekso reikalavimas, numatantis, kad šalyje įprastai galima dirbti 40 val. per savaitę, netenkina norinčių užsidirbti žmonių.

Tyrimo duomenimis, žmonės 40 valandų per savaitę sutiktų dirbti už 3360 lt., tačiau jei atlyginimas būtų keliamas, jie sutiktų dirbti ir ilgiau.

Už šiuo metu Statistikos departamento nurodomą vidutinį darbo atlyginimą žmonės sutiktų dirbti vos daugiau nei 30 val. per savaitę.

Pasak LLRI vyresniojo eksperto Giedriaus Kadziausko, tyrimo duomenys rodo, kad žmonės žino, kiek norėtų uždirbti ir tai sumai pasiekti jie dirbtų viršvalandžius. Taip pat tyrime atsiskleidė ryškus gyventojų pageidaujamos sumos ir realiai mokamo atlyginimo skirtumas.

„Darbuotojai už darbą vienu etatu gauna vidutiniškai dvigubai mažiau nei tai, už kiek sakosi, jog sutiktų dirbti. Šis neatitikimas ryškus, bet jį galima aiškinti tuo, kad reikšdami nuomonę, kiek sutiktų dirbti už tam tikrą atlyginimą, žmonės labiau linkę išreikšti ne rinkoje susidariusią situaciją, o jų lūkesčius ar norą. Gyventojų nuomonė atspindi darbo jėgos pasiūlos kainą, o rinkoje galutinė kaina atsiranda tik įvertinus darbo jėgos paklausą iš įmonių pusės", - tyrimo duomenis komentuoja G. Kadziauskas.

„Tyrime atsiskleidęs viršvalandžių apmokestinimo suvokimas - tai iliustracija, kad žmonių nereikia saugoti nuo persidirbimo, nes jie patys sugeba įvertinti, kiek verta jų papildoma darbo valanda. Viršvalandžiai yra kainos klausimas: kiekvienas iš respondentų, įskaitant tuos, kurie gauna mažas pajamas, sutiktų dirbti viršvalandžius, jei jiems už juos būtų tinkamai atlyginta", - sako G.Kadziauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių