Mobiliojo ryšio baimės kurstymas - pelningas verslas

Dokumentinis filmas apie mobiliojo ryšio žalą „Grėsmingas signalas“ panašėja į bliūkštantį burbulą.

„Tituluotas“ ekspertas

Vienas paveikiausių „Grėsmingo signalo“ epizodų - švedų mokslininko Ollės Johanssono pasisakymai. Stokholmo Karolinskos instituto profesorius įtaigiai kalba apie vadinamąjį „hiper jautrumą“ elektromagnetiniams spinduliams bei galimai pražūtingą mobiliojo ryšio telefonų poveikį. Tačiau pažvelgus giliau matyti, kad „Grėsmingo signalo“ režisierius pasirinko ne patį geriausią pašnekovą.

Visų pirma, O.Johanssono teiginiai apie „hiper jautrumą“ tik skamba grėsmingai. Mat „hiper jautrumas“ - negalia, pripažįstama vienintelėje šalyje, Švedijoje. Būtent šios šalies duomenimis apie „hiper jautrumą“ remiasi „Grėsmingo signalo“ komanda. Tačiau šių duomenų pagrįstumas abejotinas. Mat Švedijoje, norint įrodyti, kad tavo jautrumas elektromagnetiniams spinduliams yra padidėjęs, tau net nereikia kreiptis į medikus. Pakanka tik deklaruoti, kad esi „hiper jautrus“, ir negalia pripažįstama be jokių diskusijų.

Galiausiai, pats O.Johanssonas toli gražu neblizga kaip objektyvus mokslininkas. Karolinskos instituto dėstytojas 2004 m. gavo „prestižinį“ apdovanojimą - Švedijos skeptikų asociacija, įtakinga mokslo populiarinimo draugija, jam suteikė „Metų klaidintojo“ titulą. Šis trofėjus O.Johanssonui atiteko ne už ką kitą, o būtent už pasisakymus apie tariamą elektromagnetinių spindulių žalą žmogaus organizmui.

Skeptikų draugija O.Johanssono tyrimus atvirai pavadino žemos kokybės, mokslininkas apkaltintas manipuliacijomis - esą be rimtų įrodymų eskaluodamas mobiliojo ryšio žalos temą, jis sau kūrė politinį kapitalą ir mėgino pritraukti lėšų savo tyrimams finansuoti. Be to, mokslininkas esą tyrimus atliko darydamas daugybę pažeidimų, ne sykį peržengė savo kompetencijos ribas. Galiausiai, Švedijos skeptikų asociacija pabrėžia, kad O.Johanssonas ne sykį mėtėsi tokiais pareiškimais apie mobiliųjų telefonų, radijo imtuvų ir televizorių žalą, kokie yra tiesiog neįmanomi. Kaip vieną geriausių „Metų klaidintojo“ darbo pavyzdžių draugija nurodo O.Johanssono teiginį, kad prieš keletą metų Europą šiurpinusi kempinligė yra sukeliama mobiliojo ryšio telefonų.

Gal norite apsipirkti?

Ir tai dar ne viskas. Pasirodo, mobiliojo ryšio baimę kurstančio filmo kelionė į Lietuvą glaudžiai susijusi su įmone, kuri iš tokios baimės kraunasi milžiniškus pinigus.

Filmą į Lietuvą atvežusi viešoji įstaiga „Ekoinstitutas“ skelbiasi bendradarbiaujanti su britų organizacija „Powerwatch“, kuri specializuojasi ginčų dėl elektromagnetinių spindulių žalos srityje. Vienas pagrindinių šios organizacijos rėmėjų - bendrovė „EMFields“. Ji gamina ir parduoda įrangą, kuri neva turėtų padėti apsisaugoti nuo žalingo mobiliojo ryšio telefonų ir kitų panašių prietaisų poveikio.

Pavyzdžiui, „EMFields“ interneto svetainėje galima įsigyti elektromagnetinių spindulių matuoklius (maždaug už 1360 Lt), nuo žalingų spindulių neva apsaugančius dažus (5 litrai dažų kainuoja apie 950 Lt) ar netgi tariamai saugių bevielių telefonų, kainuojančių triskart brangiau nei analogiški neva nesaugūs telefono aparatai.

Įspūdingiausios prekės „EMFields“ arsenale - tiesiogiai žmogaus kūnui apsaugoti skirti gaminiai. Už maždaug 120 litų galima įsigyta galvos uždangalą, su kuriuo praeivis gatvėje atrodo kaip bitininkas, tačiau mobiliojo ryšio telefonai ir kiti įtaisai esą mažiau kenkia jo smegenims. O jeigu bijote savo telefono ir dėl to neužmiegate, galite įsigyti tariamai saugantį nuo spindulių lovos uždangalą. Ramus ir saugus miegas dvigulėje lovoje kainuoja tik 2 tūkst. litų.

„EMFields“ neslepia glaudžiai bendradarbiaujanti su „Powerwatch“. Alasdairui Philipsui, vienam iš „Powerwatch“ aktyvistų, priklauso internetiniai adresai, kuriuose įsikūrė abi šios organizacijos. Be to, „EMFields“ ragina savo klientus paremti „Powerwatch“, o pastarojo organizacija neslepia, kad būtent „EMFields“ yra viena pagrindinių jos rėmėjų.

Mokslininkai: baimės priežastis - nežinojimas

Diskusijai pasiekus Lietuvos mokslininkus, Vilniaus universitete surengta vieša diskusija apie mobiliojo ryšio poveikį sveikatai. Skirtingų institucijų atstovai konstatavo, kad pagrindinė baimės priežastis - nežinojimas, kas yra elektromagnetinės bangos. Be to, pabrėžta, kad mokslininkai neturi duomenų, kurie įrodytų, kad šios bangos kenkia sveikatai.

„Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) institucijos kartu su Kembridžo (Anglija) ir Masačiusetso (JAV) universitetų mokslininkais apibendrino elektromagnetinio spinduliavimo studijas ir jokių patvirtinimų apie poveikį sveikatai nesurado“, - teigė Vilniaus Gedimino technikos universiteto Telekomunikacijų inžinerijos katedros docentas Ričardas Pocius.

Be to, pabrėžta, kad higienos normos, nustatančios leistiną elektromagnetinių spindulių intensyvumą, Lietuvoje yra vienos griežčiausių pasaulyje.

Kaip jau skelbėme, „Grėsmingo signalo“ atvežimas į Lietuvą glaudžiai susijęs su stacionaraus ryšio kompanijai „Teo LT“ atstovaujančia ryšių su visuomene agentūra. Tačiau „Teo“ neigia prisidėjusi prie „Grėsmingo signalo“ pristatymo Lietuvos publikai.


Šiame straipsnyje: Grėsmingas signalas

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių