Ministro pažadai: įsivedus eurą didės ir žmonių pajamos

Finansų ministras žada, jog Lietuvai įsivedus bendrą Europos Sąjungos (ES) valiutą, didės ir gyventojų pajamos. Rimantas Šadžius tikina, kad įprastas kainų augimas, įvedant eurą, nėra nesusijęs su bendros ES valiutos įvedimu.

„Aš sakyčiau, kad tam tikras ekonominis raidos paspartėjimas, kurį galbūt sukeltų valiutos pasikeitimas, kuris tikrai nėra kasdienis įvykis šalies gyvenime, jis, be abejo, turės įtakos žmonių lūkesčiams, pirkėjų ir gamintojų lūkesčiams. Tas ekonominis paspartėjimas gali išprovokuoti tam tikrą kainų augimą. Kainų augimas tikrai nebūtų kenksmingas valstybei, jeigu realios pajamos žmonių tuo pat metu taip pat augtų. Realios, vadinasi atmetus infliacijos įtaką. Aš manau, mes to turėtume siekti“, - „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „24/7“ sakė R. Šadžius.

Ministro žodžiais, po euro įvedimo šalies, kuri „džiaugiasi ir švenčia šį įvykį, laukia visa serija pakankamai rimtų pavojų“. Kita vertus, pasak R. Šadžiaus, kai kurie specialistai teigia, jog nėra ryšio tarp euro įvedimo ir kainų augimo.

„Buvo atlikta analizė, praktiškai visose tose valstybėse, kurios įsivedė eurą, yra specialistų, kurie tvirtina kad neaptiko koreliacijos tarp euro įvedimo ir kainų dinamikos, visuomet taip jau sutampa, kad atsiranda kitų priežasčių. Sakykime, tuo pat metu kuro kainų dinamika nelabai palanki“, - kalbėjo R. Šadžius.

Ministras nekomentavo Estijos atvejo, kai šiai Baltijos valstybei įsivedus eurą, atlyginimai beveik nekilo, o kainos augo. R. Šadžius teigė, jog įsivedus eurą, verslui bus lengviau veikti.

„Bus žymiai patogiau veikti verslui šioje vieningoje euro zonoje, sakykime, atpigs pinigų pervedimai, nereikės kvaršinti galvos, kokia valiuta skolintis, kokia valiuta grąžinti, nereikės apdrausti paskolų nuo įvairių devalvacijos rizikų. Tas žymiai pagerins gyvenimą“, - sakė R. Šadžius.

Premjeras Algirdas Butkevičius praėjusį penktadienį pareiškė, jog  Lietuva sieks įsivesti eurą 2015 metais, tačiau dirbtinių priemonių nebus imtasi.

Kai kurie ekspertai taip pat mano, kad Lietuva eurą galėtų turėti 2015 metais, kiti prognozuoja, kad šalis jį įsives ne anksčiau kaip 2017 metais.

Kad Lietuva 2015 metais įsivestų eurą, reikia, kad šalis jau šių metų pabaigoje atitiktų Mastrichto kainų stabilumo kriterijų.

Kai kurie analitikai yra pastebėję, kad siekiant euro, trūksta Lietuvos darbo ne tik prognozuojant rodiklius, bet ir siekiant politinio pritarimo Briuselyje. Šiuo metu eurą turi 17 iš 27 ES šalių. Tam, kad galėtų įstoti į euro zoną, valstybė narė turi atitikti Mastrichto kriterijus dėl viešųjų finansų deficito, infliacijos ir skolos.

Lietuvai dėl per didelės infliacijos nepavyko įsivesti euro 2007 metų pradžioje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

l

l portretas
Ko gi nesako kiek islaidos dides?

premjeras

premjeras portretas
prasciokai, svarbu isivest, kad europos milijonai pradetu teket i lietuvos patriotu saskaitas! o liaudziai reiki tik su protu zadet,bet nevykdyt! liko tik bejegiai pensininkai...jiems pazadesi 18lt. pridet prie pensijos ir jie bus laimingi...gales per kaledas net visa varskes pokeli nusipirkt...

Estas

Estas portretas
Estijoje iki siol laukiam tu padidejusiu pajamu...
VISI KOMENTARAI 31

Galerijos

Daugiau straipsnių