Ministras: stabdyti finansavimą IAE uždarymui - kapituliacija

J.Neverovičius: Lietuvos prašymas stabdyti finansavimą IAE uždarymui - visiška kapituliacija (papildytas)

Energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius pareiškė, kad buvusios Vyriausybės ir jos energetikos ministro prašymas tarptautinių donorų sustabdyti nebeveikiančios Ignalinos atominės jėgainės uždarymo projektų finansavimą buvo „visiška kapituliacija“. Anot jo, dabartinė valdžia bando išsiaiškinti, ko buvusi Vyriausybė siekė energetikos sektoriuje.

„Yra sudėtinga suprasti, ko buvo siekiama. Na, kad ir Ignalinos uždarymo atveju, kai išleidžiama virš 20 milijonų litų teisininkams, kurie turėtų padėti išspręsti problemą. Problema ne tik kad neišspręsta - pats ministras paprašė sustabdyti finansavimą donorų. Čia yra visiška kapituliacija. Norėtųsi suprasti, kodėl buvo taip daroma, ar tikrai buvo tikslas spręsti, ar buvo kažkokie kiti tikslai“, - trečiadienį interviu Žinių radijui teigė J.Neverovičius, paklaustas kodėl premjeras planuoja informaciją apie padėtį energetikos sektoriuje perduoti prokurorams.

"Žiūrint į dabartinę situaciją, tikrai negalima pasidžiaugti rezultatu. (...) Ir mes bandome suprasti, kodėl vienaip, o ne kitaip buvo elgiamasi. Ir be abejo, įsigilinti į sprendimų formaliąją pusę“, - pridūrė energetikos ministras.

Premjeras Algirdas Butkevičius vasarį pareiškė, kad prokurorų gali būti prašoma ištirti Ignalinos atominės elektrinės veiklą, jei po audito paaiškėtų, kad milijardinės vertės uždarymo darbus įgyvendinanti jėgainė vykdė nusikalstamą veiklą. Jis kaltino buvusius IAE vadovus ir buvusį energetikos ministrą Arvydą Sekmoką dvejus metus vilkinus IAE uždarymą.

Europos donorai pernai gruodį įšaldė finansavimą didžiausiam IAE uždarymo projektui - laikinajai panaudoto branduolinio kuro saugyklai (B1) ir nurodė iki šių metų kovo pabaigos susitarti su Rusijos kapitalo Vokietijos bendrove „Nukem“ dėl kuro konteinerių kokybės. Jei susitarimas nebus pasiektas, ES parama gali būti visiškai nutraukta.

Šis sprendimas buvo priimtas Lietuvos prašymu ir atsižvelgus į tai, kad IAE ir projektą įgyvendinantis „Nukem“ ir GNS konsorciumas nesugebėjo išspręsti ilgiau kaip dvejus metus trunkantį ginčą.

Rusijos energetikos milžinės „Rosatom“ valdomos „Nukem Technologies“ ir GNS konsorciumas, smarkiai vėluodamas, įgyvendina milijardinės vertės IAE uždarymo projektus. Bendrovės įrengia 123 mln. eurų (425 mln. litų) pradinės vertės kietųjų radioaktyviųjų atliekų saugojimo kompleksą (B1/2/3) ir stato 193 mln. eurų (666 mln. litų) pradinės vertės laikinąją panaudoto branduolinio kuro saugyklą (B1).

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių