Ministras neatmeta, kad elektra brangs

Energetikos ministras Arvydas Sekmokas neneigia, kad kitąmet gali didėti elektros energijos kainos. Tačiau jis tvirtina dar nežinąs, nei kada tai galėtų įvykti, nei kiek kainos gali ūgtelėti.

Siūlo naują kainų metodiką

Pirmadienį Vyriausybės pasitarime pritarta dviejų įstatymų pakeitimams, kurie netrukus, po papildomo suderinimo tarp žinybų, turėtų būti teikiami Seimui priimti. Pasak energetikos ministro, šie įstatymų pakeitimai svarbūs pertvarkant elektros energijos sektorių pagal Europos Sąjungos direktyvas. Ministras tikisi, kad parlamentarai projektams pritars.

Be kita ko, įstatymų pakeitimais bus numatyta kitokia elektros gamintojų, tiekėjų ir skirstytojų pelno nustatymo tvarka. Tuo pačiu turėtų būti keičiama ir elektros kainų nustatymo metodika, kurią, po to, kai Seimas pritars teikiamiems įstatymų projektams, dar turės patvirtinti Vyriausybė.

„Nuo ateinančių Naujųjų metų elektros kaina bus tvirtinama pagal šiuo metu galiojančią metodiką. Bet tolimesnėje ateityje ji bus jau kitokia“, - sakė A.Sekmokas. Jis neatmetė, kad elektros kainos pagal naują metodiką gali būti nustatomos jau nuo kitų metų liepos 1 dienos.

Nebūtinai didės?

Tačiau Energetikos ministerijos vadovas negalėjo pasakyti, kaip galėtų keistis kainos tiek nuo Naujųjų metų, tiek nuo kitų metų vidurio. Esą jos gali nebūtinai didėti. Tai, pasak ministro, priklauso nuo kelių veiksnių, pirmiausia nuo tiekiamų gamtinių dujų, kurios naudojamos elektrai gaminti Lietuvoje, kainų.

„Elektros kainos vartotojams turi būti nustatomos atsižvelgiant į ekonomines sąlygas. Nėra šiandien atsakymo, brangs ar pigs elektra. Tarifai turi būti tokie, kad elektros gamybos, tiekimo ir skirstymo įmonių veikla nebūtų nuostolinga, kad šios įmonės būtų konkurencingos“, - kalbėjo A.Sekmokas.

Jis informavo, kad Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija turėtų šį lapkritį nustatyti elektros tarifus, kurie galios nuo Naujųjų metų bent pusmetį.

Spėjama, kad elektra gali šiek tiek pabrangti. Šiuo metu bazinė kilovatvalandės buitiniams vartotojams kaina yra 45 centai.

Įtikinėjo liberalus pritarti naujai jėgainei

A.Sekmokas taip pat pranešė žurnalistams, kad jis kartu su premjeru Andriumi Kubiliumi „atsakė į visus Liberalų sąjūdžio klausimus dėl naujos atominės elektrinės“. Todėl esą ši valdančioji partija jau nebesipriešina tokios jėgainės statybai.

„Atrodo, kad buvo sėkmingas mano ir premjero susitikimas su Liberalų sąjūdžio frakcija, atsakėme į visus jos klausimus dėl naujos atominės elektrinės statybos“, - sakė energetikos ministras.

Pasak jo, liberalus be kita ko domino, ar statybos nebus per brangios Lietuvai. Tačiau į klausimą, kiek kainuos nauja atominė elektrinė, atsakymo dar nėra. „Be abejo, statybų biudžetas paaiškės, kai iš potencialių strateginių investuotojų gausime įpareigojančius pasiūlymus. Tai turėtų įvykti lapkričio mėnesį“, - patikino A.Sekmokas.

Preliminariai skaičiuota, kad naujos Visagino atominės elektrinės statyba gali kainuoti 18-20 milijardų litų. Didžiąją dalį šių lėšų turėtų skirti dabar ieškomas strateginis investuotojas, kuriam paskui atitektų 51 procentas jėgainės akcijų. Lietuvos valstybė prie statybų turėtų prisidėti maždaug 5-6 mlrd. litų ir gauti ne mažiau kaip 34 proc. elektrinės akcijų.

Naujos atominės jėgainės statyba numatyta Vyriausybės patvirtintoje ir Seimui perduotoje svarstyti Nacionalinėje energetikos strategijoje iki 2020 metų.


Šiame straipsnyje: elektrakainos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių