Ministerija sprendžia degalų kainų galvosūkį

Energetikos ministerija Lietuvos įmonėms siūlo neriboti užsienyje laikomų naftos produktų atsargų. Be to, nuo 2015 m. valstybės įmonei Naftos produktų agentūrai turėtų būti pavesta centralizuotai kaupti ir tvarkyti visas naftos atsargas.

Ministerija gegužę Vyriausybei ketina pateikti Naftos produktų ir naftos valstybės atsargų įstatymo pakeitimo projektą.

"Kai įstatymas įsigalios, bus leidžiama įpareigotiesiems subjektams, kurie saugo atsargas, kone visus savo kiekius laikyti užsienyje be ypatingų papildomų sąlygų", – naujienų agentūrai BNS sakė Energetikos ministerijos Energijos išteklių, elektros ir šilumos skyriaus vyriausiasis specialistas Dainius Bražiūnas.

Jo teigimu, dabar Lietuvos įmonės užsienio valstybėse gali laikyti iki 30 proc. naftos produktų atsargų. Tokia tvarka galioja tik tose šalyse, su kuriomis Lietuva yra pasirašiusi vyriausybinius susitarimus. Pasak D.Bražiūno, pagal siūlomą projektą vyriausybinių susitarimų nebereikės.

"Daug ūkio subjektų skundžiasi, kad Lietuvoje trūksta talpyklų atsargoms laikyti ir jie dėl to negali importuoti. Importas skatina konkurenciją ir mažina kainas. Paprastesnis laikymas užsienyje atvertų ir importui galimybes, ir didintų konkurenciją", – kalbėjo ministerijos atstovas.

Lietuvos naftos produktų prekybos įmonių asociacijos prezidentas Lukas Vosylius teigė, kad asociacija pritaria Energetikos ministerijos siūlymams.

"Siūloma įstatymo projekto redakcija mus tikrai tenkina. Mūsų siekis buvo, kad verslui būtų leidžiama laikyti neribotą kiekį atsargų bet kurioje kitoje ES valstybėje. Tai pagerintų konkurencines sąlygas mūsų rinkoje. Be to, mes manome, kad už atsargas turėtų būti atsakinga valstybė, o verslas tiesiog susimokėtų mokesčius", – sakė L.Vosylius.

Jis teigė manantis, kad įsigaliojus naujajai tvarkai padidėtų konkurencija, turėtų mažėti degalų kainos.

"Nereikia spekuliuoti, kaip čia buvo ir mūsų Vyriausybės, ir įvairiuose pranešimuose kalbama apie tai, kad dėl valstybės rezervo tvarkos pakeitimo degalai atpigtų iki 7 centų už litrą. Skaičiais nenorėčiau labai spekuliuoti. Kalbėčiau kitaip – valstybės rezervo tvarkos pakeitimas pirmiausia atveria didesnes ir platesnes konkurencines galimybes, o atsiradus didesnei konkurencijai, atsiradus daugiau galimybių importuoti degalus į Lietuvą, tai turės įtakos kainai. Tai tikrai vartotojui turėtų atsiliepti", – tikino L.Vosylius.

Energetikos ministerija, be to, siūlo, kad nuo 2015 m. sausio 1 d. Naftos produktų agentūrai būtų pavesta centralizuotai kaupti ir tvarkyti visas naftos atsargas. "Tuomet įmonėms reikėtų mažiausiai rūpintis, kur tas atsargas dėti, – sakė D.Bražiūnas. – Įpareigojimas įmonėms kaupti atsargas nedings, bet jos galės perleisti savo kiekį agentūrai."

Valstybėje iš viso turi būti sukaupta tiek naftos produktų atsargų, kad jų pakaktų ne mažiau kaip 90 dienų. Valstybės lėšomis sukaupiama ir tvarkoma tiek naftos produktų atsargų, kad jų pakaktų ne mažiau kaip 30 dienų.


Šiame straipsnyje: degalaikurasnaftos produktai

NAUJAUSI KOMENTARAI

vero

vero portretas
0.07 cnt.jeigu atpigtu ,tai skaitosi kad nieko neatpigtu.Uztenka dumti akis lietuviam.Tai butu labai nezymus atpigimas kuris nieko rinkai neduotu.

as

as portretas
as uz pakila kuro...

ixiux

ixiux portretas
Pagaliau si istatyma sugalvojo iskelti i dienos sviesa. Nes kazkaip kvailai pats konkurencijos terminas skambedavo zinant, kad viskas is mazeikiu vezama.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių