Ministerija ragina nepolitizuoti oro bendrovių ginčo

Lietuvos Užsienio reikalų ministerija Latvijai perdavė notą, kurioje pabrėžiama, kad dviejų komercinių įmonių ginčą turi teisingai ir nešališkai spręsti teismas pagal galiojančius nacionalinius ir ES teisės aktus. Todėl Užsienio reikalų ministerija kviečia nepolitizuoti ūkio subjektų teisminio ginčo.

Pirmadienį išplatintame pranešime Lietuvos užsienio reikalų ministerija teigia pasisakanti už lygias verslo ir laisvos konkurencijos sąlygas, kurias garantuoja Europos Sąjungos teisė.

„Esame tvirtai įsitikinę, kad šio ginčo teisminis nagrinėjimas neturi paveikti gerų kaimyninių Lietuvos ir Latvijos santykių ir apsunkinti sėkmingo ir intensyvaus dviejų šalių ekonominio bendradarbiavimo“, – teigiama išplatintame pranešime.

Nota Lietuvos užsienio reikalų ministerijoje įteikta Latvijos ambasados Lietuvoje laikinajam reikalų patikėtiniui Bonifacijui Daukštui.

Primename, kad Lietuvos bendrovei „flyLAL“ Vilniaus apygardos teisme pavyko pasiekti, kad būtų areštuota bendrovės „airBaltic“ atstovybės Lietuvoje ir Rygos oro uosto turto už beveik 200 mln. litų.

„flyLAL“ kreipėsi į teismą dėl to, kad Latvijos bendrovė su oro uostu yra sudariusi lengvatinių mokesčių sutartį, todėl taiko mažesnes kainas ir taip žlugdo konkurentus. Teismas, kol bus išspręsta byla, nutarė pritaikyti laikinas apsaugos priemones ir areštuoti 199,83 mln. litų vertės „airBaltic“ ir Rygos oro uosto turto.

Tačiau netrukus įsikišo Latvijos vyriausybė, kuriai priklauso tiek oro uostas, tiek kontrolinis „airBaltic“ akcijų paketas.

Lietuvos ambasadoriui Latvijoje Antanui Vinkui trečiadienį įteikta nota, kurioje oficialioji Ryga prašo paaiškinti Vilniaus teismo nutarimą. Notoje nurodoma, kad tokie veiksmai neskatina šalių ekonominio bendradarbiavimo, o Lietuva pasirodo kaip šalis, negerbianti užsienio investuotojų.


Šiame straipsnyje: flyLALairBaltic

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių