Ministerija nesutinka per 160 mln. litų skirti sveikatos priežiūrai

Finansų ministerija, laikydamasi Fiskalinės drausmės įstatymo, nesutinka iš rezervų sveikatos priežiūrai skirti 160,5 mln. litų.

„Manome, kad šiuo metu prisiimti įsipareigojimus skirti iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto rezervo 160,546 mln. litų gydymo paslaugoms apmokėti yra rizika neįvykdyti prisiimtų įsipareigojimų fiskaliniam deficitui mažinti. Todėl šį klausimą siūlome svarstyti šių metų antrąjį pusmetį, priklausomai nuo gaunamų viršplaninių pajamų į fondo biudžetą“, - rašoma ministerijos atsakyme lėšų prašusiai Sveikatos apsaugos ministerijai.

Sveikatos apsaugos ministerija Vyriausybę tikina, kad daugiau lėšų skirti būtina - esą pagal įstatymą patvirtintas 2013 metų PSDF biudžetas turėjo būti subalansuotas, tačiau apdraustųjų sveikatos priežiūrai lėšų reikia daugiau nei patvirtintos jo pajamos.

„PSDF biudžeto išlaidų dalies, kuri viršija planuojamas gauti pajamas, negalima numatyti tvirtinamame PSDF biudžete. Siekiant nepabloginti paslaugų prieinamumo lygio ir atsiskaityti su asmens sveikatos priežiūros įstaigomis, trūkstama lėšų dalis turi būti dengiama iš kitų šaltinių, šiuo atveju – iš vienintelio galimo šaltinio – PSDF biudžeto rezervo lėšų“, - Vyriausybei rašo Sveikatos apsaugos ministerija.

Anot ministerijos, Privalomojo sveikatos draudimo taryba, svarstydama 2013 metų PSDF biudžeto projektą, buvo informuota apie tokį biudžeto išteklių trūkumą ir pritarė, kad jam padengti būtų skirtos papildomos lėšos. PSDF rezervas 2013 metų pradžioje buvo pakankamas ir siekė 265,3 mln. litų.

Daugiausia - 148 mln. litų - Sveikatos apsaugos ministerija siūlo skirti asmens sveikatos priežiūrai, 8,3 mln. litų - reabilitacijai ir sanatoriniam gydymui, 4,2 mln. litų - paslaugoms, teikiamoms pagal sveikatos programas ir apmokamoms bazinėmis kainomis.

Tačiau Finansų ministerija nurodė, kad Lietuvai 2009 metais pradėta perviršinio deficito procedūra dar nėra nutraukta, ji neturi pasikartoti, o pagal Fiskalinės drausmės įstatymą vidutiniu laikotarpiu turi būti siekiama perteklinio ar subalansuoto valdžios sektoriaus.

„Finansų ministerija išdėstė argumentus, kodėl klausimą šį siūlo svarstyti antrąjį pusmetį“, - BNS nurodė ministerijos atstovė Teresė Staniulytė.

2013 metų PSDF biudžeto pajamos ir išlaidos siekia po 4,122 mlrd. litų. Didžiausią jo išlaidų dalį sudaro išlaidos sveikatos priežiūrai - 2,8 mlrd. litų, kompensuojamųjų vaistų ir medicinos pagalbos priemonių įsigijimui - 670 mln. litų, reabilitacijai ir sanatoriniam gydymui - 144,861 mln. litų.

Anot Sveikatos apsaugos ministerijos, jeigu būtų nepritarta lėšų skyrimui iš rezervo, turėtų būti mažinamas asmens sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumo lygis arba dar labiau mažinama šių paslaugų bazinių kainų balo vertė. Tai labai pablogintų ligoninių ir poliklinikų finansinę padėtį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

dar panesiu

dar panesiu portretas
p. Bukvevičiau, jei leisi ministerijoms vienoms spręsti ką daryti, o ko ne, tai neliks jokios poltikos iškyrus, kaip prie liberalkonservatorių, finansų ministerijos politika. Kas nutiktų bet kuriam UAB-ui, jei jį pradėtų valdyti buhalteris? Ogi jo popieriai visada rodytų menamą gerovę, o realybėje iš įmonės greitai liktų tik jis pats.

Arnas

Arnas portretas
Kada medikams gana?

rj

rj portretas
to arnui -o tu debyle nutuoki nors kiek apie mediku darba .juk jie zmoniu givybes gelbeja ir jei dabar po butkeviciaus malones diplomuota medsesuo gauna tiek pat kiek valytoja .tai kaip tau asile atrodo ,tokia alga normali ???????????
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių