Ministerija „Lietuvos dujų“ prašo pasiaiškinti dėl „Gazprom“

Lietuvos premjerui Andriui Kubiliui pareiškus, kad bendrovė „Lietuvos dujos“ tinkamai nesiderėjo su vienu savo akcininkų Rusijos koncernu „Gazprom“ dėl mažesnių dujų kainų, Energetikos ministerija, patikėjimo teise valdanti 17,7 proc. įmonės akcijų, bendrovės vadovus prašo pasiaiškinti.

Energetikos viceministras Arvydas Darulis kreipėsi į „Lietuvos dujų“ generalinį direktorių Viktorą Valentukevičių, prašydamas paaiškinti, kodėl „Lietuvos dujos“ pagal „nustatytas procedūras“ nesikreipė į „Gazprom Export“ dėl dujų importo kainos Lietuvai sumažinimo. Viceministras taip pat prašo pateikti atsakymą, kodėl „Lietuvos dujos“ apskritai tuo klausimu nesiderėjo su „Gazprom export“, rašoma Ministro pirmininko spaudos tarnybos pranešime spaudai.

Pasak jo, su Latvijos ir Estijos dujų bendrovėmis, skirtingai nuo „Lietuvos dujų“, „Gazprom export“ sutarė dėl naujų sutarčių bei tiekimo sąlygų.

„Lietuvos dujų“ atstovė Jolita Butkienė BNS ketvirtadienį sakė, jog derybos su „Gazprom“ vyksta nuolat.

„Pagal ilgalaikį kontraktą derybos dėl gamtinių dujų kiekių ir tiekimo sąlygų vyksta nenutrūkstamai. Energetikos ministerijai pateikta visa su šiuo klausimu susijusi informacija“, - sakė J.Butkienė.

Energetikos ministerijai „Lietuvos dujų“ valdyboje atstovaujantis viceministras Kęstutis Žilėnas sakė mažai ką galintis pasakyti, nes realiai nedalyvauja „Lietuvos dujų“ valdymo reikaluose. Šią sritį ministerijoje kuruojantis kitas viceministras Arvydas Darulis, kuris nesėkmingai bandė derėtis su „Gazprom“, su žiniasklaida nebendrauja.

„Pernai “Lietuvos dujos„ išsiderėjo šiokių tokių nuolaidų, bet valdyba pernai įpareigojo įmonės administraciją tęsti derybas dėl dujų kainos formulės pakeitimo 2012 metais, kad vartotojams būtų taikomos mažesnės dujų kainos“, - sakė K.Žilėnas.

„Lietuvos dujų“ ir „Gazprom“ pasirašytoje ilgalaikėje (iki 2015 metų) dujų tiekimo sutartyje įtvirtinta dujų kainos formulė numato, kad dujų kaina priklauso nuo naftos kainos pasaulio rinkose. Pasak kai kurių šaltinių, „Gazprom“ daro spaudimą Lietuvos dujų importuotojams pasirašyti naujas ilgalaikes sutartis, kuriomis užsitikrintų dujų tiekimą dar 10-15 metų ir kuriomis kiek pakeistų kainos formulę.

Tokią naują sutartį „Gazprom“ šių metų pradžioje jau pasirašė su Jonavos trąšų gamykla „Achema“.

„Papildomai norėčiau pastebėti, kad po pokalbio su “Gazprom export„ vadovu Aleksandru Medvedevu, paaiškėjo arba buvo patvirtinta tai, ką mes ir taip žinojom ir dėl ko ginčijomės Lietuvos teismuose - kad “Lietuvos dujų„ kompanija, kuri turi derėtis dėl dujų kainų visiems kitiems vartotojams. Deja, savo darbo įmonės vadovybė tinkamai neatliko, todėl viena iš priežasčių, bent jau iš “Gazprom„ pusės įvardijama, kodėl Lietuvoje kiti vartotojai kol kas neturi mažesnių dujų kainų, ta priežastimi buvo įvardyta, kad “Lietuvos dujos„ normalių derybų, normalaus reikalavimo šalies vartotojams gauti mažas kainas, jie to iki šiol nebuvo tinkamai suformulavę“, - interviu Žinių radijui sakė A.Kubilius.

A.Medvedevas žiniasklaidai patvirtino, kad „Lietuvos dujos“ šiemet už dujas mokės daugiau nei antra pagal dydį dujų importuotoja į Lietuvą Jonavos azotinių trąšų gamykla „Achema“.

„Po ilgų ir sunkių derybų mes radome sprendimą su „Achema“, ji dujas iš mūsų pirks pigiau nei „Lietuvos dujos„, - interviu “Verslo žinioms" sakė A.Medvedevas.

Anot jo, dėl sutartyje su „Gazprom„ užfiksuotos kainos formulės Lietuvoje ilgą laiką dujos kainavo pigiau nei Latvijoje ir Estijoje, tačiau dabar jos yra brangesnės: “Tačiau nepamirškime, kad su Estija ir Latvija yra susitarta dėl vidutinės trukmės sutarčių bei perkamos apimties, taip pat sankcijų už sutarčių nesilaikymą".

Pasak A.Kubiliaus, Lietuva už dujas šiuo metu moka 490 JAV dolerių už 1000 kubų, Estija - apie 11 proc., Latvija - 20 proc. mažiau, o Europos valstybės - maždaug 100 dolerių mažiau.

„Gazprom“ dujas į Lietuvą importuoja 5 įmonės - „Lietuvos dujos„, „Dujotekana“ (per tarpininkę „LT GasStream„), Jonavos azotinių trąšų gamykla “Achema„, Kauno termofikacijos elektrinė ir “Haupas". Lietuva suvartoja mažiau nei 3 mlrd. kubinių metrų gamtinių dujų.

Rusijos dujų bendrovės „Gazprom“ valdyba dujų pardavimo buvusioms SSRS šalims funkciją šių metų pradžioje perdavė antrinei bendrovei „Gazprom Export“.


Šiame straipsnyje: Lietuvos dujosGazprom

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių