Ministerija: lėšų piniginei socialinei paramai tikrai užteks

Nuo kitų metų planuojama pertvarkyti piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams teikimo tvarka paskatino kai kurias savivaldybes ir gyventojus nepagrįstai būgštauti dėl galimo lėšų stygiaus.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija nori nuraminti tiek gyventojus, tiek savivaldybių atstovus – savivaldybėms bus padidinti biudžetai, kad piniginė socialinė parama – socialinės pašalpos, kompensacijos už būsto šildymą, šaltą ir karštą vandenį – pasiektų visus, kuriems jos reikia ir nebus nei vieno nuskriausto, negavusio paramos.

Planuojama, jog piniginė socialinė parama nepasiturintiems gyventojams bus perduota vykdyti savivaldybėms kaip savarankiška funkcija, finansuojant ją iš savivaldybės biudžeto lėšų. Tačiau tai nereiškia, jog savivaldybės bus paliktos be lėšų – vietoj tikslinių dotacijų iš valstybės biudžeto, kaip yra dabar, savivaldybių biudžetams bus numatytos papildomos lėšos. Tai būtų tokio pat dydžio pinigų sumos, kurios yra skirtos šiais metais socialinei pašalpai ir įvairioms kompensacijoms mokėti.

Be to, kaip rodo praėjusių metų finansiniai duomenys, savivaldybės 2010 m. į valstybės biudžetą grąžino 17,5 mln. litų nepanaudotų lėšų, kurios buvo skirtos piniginei paramai mokėti ir administruoti. Pavyzdžiui, Vilniaus miesto savivaldybė grąžino 1,7 mln. Lt, Kaišiadorių r. – daugiau nei 650 tūkst. Lt, Kėdainių r. – beveik 830 tūkst. Lt. Pagal ministerijos rengiamą projektą, šias lėšas savivaldybės galėtų panaudoti kitiems poreikiams, kadangi jos priklausytų savivaldybių biudžetams.

Vyriausybės sprendimas iš esmės keisti dabartinę piniginės paramos teikimo tvarką atsirado siekiant užtikrinti, kad socialinės pašalpos, kompensacijos už būsto šildymą, šaltą ir karštą vandenį būtų veiksmingesnės – skiriamos tiems, kam jų iš tiesų reikia, o tam skirtos lėšos būtų panaudojamos racionaliai. Taip pat tikimasi sumažinti ir piktnaudžiavo atvejus, skirstant minėtą paramą.

To pasiekti tikimasi į socialinės paramos teikimo procesą įtraukiant vietos bendruomenes, kurios bendradarbiaus su savivaldybėmis. Labai svarbu ir tai, kad socialinę paramą mokant iš savivaldybių biudžetų savivaldybės bus suinteresuotos išsaugoti žmonių norą dirbti, kas šeimoms padėtų išvengti skurdo spąstų.


Šiame straipsnyje: paramasocialinė parama

NAUJAUSI KOMENTARAI

666

666 portretas
kazkada buvo kliedesiai kad nepanaudoti pinigai bus isdalinti kaip priedai prie atlyginimu socialiniams darbuotojams . KODEL NEPARASOT : kiek seniunijos yra idarbinusios socialines paramos prasanciuju kad jie atidirbtu uz socialine ismoka ?!!!!!!!!!!!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių